Deling av forskningsdata - forskerens perspektiv: En intervjustudie med forskere ved norske forskningsinstitusjoner
Abstract
Dette masterprosjektet har til hensikt å undersøke hvilke holdninger og erfaringer forskere har med deling av forskningsdata. Jeg var interessert i å få vite mer om hvordan slik datadeling fungerer i praksis, og om det er noen spesifikke faktorer som har innvirkning på forskeres datadeling.
Det blir oppfordret til deling av forskningsdata gjennom EUs rammeprogram for forskning og for forskning finansiert gjennom Norges forskningsråd. Jeg ønsket å undersøke hvordan forskere responderer på disse oppfordringene, og de utfordringene de eventuelt møter når og hvis de gjør forskningsdata tilgjengelig for andre. Ved å intervjue forskere om konkrete utfordringer de har møtt og erfaringer de har gjort seg, håper jeg å bidra til mer innsikt i kompleksiteten rundt deling av forskningsdata.
Jeg har intervjuet 12 forskere, der åtte av forskerne har naturvitenskapelig bakgrunn og fire forskere har bakgrunn fra samfunnsvitenskap/humaniora. Forskerne var i hovedsak positive til å dele data utenfor sin egen forskningsgruppe. Selv om forskerne fra samfunnsvitenskap pekte på at det ligger noen begrensninger i å dele datamaterialet fra deres forskning. Mange av informantene delte oppfatningen om at data som er finansiert med offentlige midler er et kollektivt gode. Men for at forskerne skal være villige til å dele data er det også visse betingelser som må være på plass, i tillegg hadde de bekymringer rundt misbruk, mistolkning, mangel på tid, mangel på ekspertise, mangel på kreditering og tap av kontroll.