Bærekraft i offentlige anskaffelser: Hvordan iverksettes bærekrafthensyn i offentlige anskaffelser av mat- og måltidstjenestekontrakter og hvilke utfordringer kan oppstå?
Abstract
Bærekraftig utvikling og arbeidet med å møte bærekraftsmålene er en stor satsing i Norge og de seneste årene har arbeidet vært målrettet for å møte krav til reduksjon av matsvinn og valg av matvarer med lavere klimabelastning. Innkjøpsmakten som ligger til offentlige innkjøpsavdelinger i Norge er stor med sine 600 milliarder kroner til anskaffelser årlig (Riksrevisjonen, 2022, s. 71). Med slik makt kan man ta valg som påvirker i en bestemt retning. I praksis innebærer dette at det kan være vanskelig å vektlegge bærekraft i innkjøp, som følge av regelverk og mangel på tid og ressurser. Dette gjelder også for innkjøpsavdelingene.
Hvordan kan oppdragsgivere få iverksatt endringer som bidrar til å fremme bærekrafthensyn og hvordan kan de forbedre arbeidet med bærekraft i anskaffelser gjennom kompetanseheving?
Gjennom kvalitativ dokumentanalyse og intervjuer med sentrale ressurspersoner med innsikt i offentlige anskaffelser i praksis, har vi undersøkt hvordan iverksettingen av bærekrafthensyn fungerer i praksis. Vi har sett på hvordan avdelingen jobber, og hvilke utfordringer innkjøperne opplever å møte på. Undersøkelsene har vist at innkjøpsavdelingene har utfordringer knyttet til å oppnå mer bærekraft gjennom anskaffelsen, for eksempel ved bruk av store rammeavtaler med krav og kriterier som kan hindre at de små og lokale leverandørene deltar i konkurransen. Disse utfordringene skyldes en kombinasjon av det juridiske rammeverkets begrensninger og begrenset tilgang til ressurser som forhindrer utnyttelse av regelverkets handlingsrom. Utfordringene skaper barrierer for anvendelse av innkjøpsmakten for å oppnå ønsket effekt.
Ved hjelp av studier skal vi diskutere resultatene av våre funn og handlingsrommet for å iverksette bærekrafthensyn i offentlige anskaffelser. Slik er det tiltenkt at denne studien skal gi innspill til diskusjonen om økte bærekrafthensyn gjennom offentlige anskaffelser av mat- og måltidstjenester.