Strategisk kompetanseledelse i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo Kommune
Abstract
Denne masteroppgaven er en kvalitativ studie, basert på intervjuer med ledere på ulikt nivå med ulike fagbakgrunn og kompetanse, som støttende datamaterialer brukte jeg 10- faktor medarbeiderundersøkelses resultater og dokumenter. Formålet med studien var en ønske å få en dypere forståelse av hvordan kommunale mellomledere bruker 10 – faktor utviklingsverktøy til strategisk kompetanseledelse. 10- faktor er et anerkjent digitalt utviklingsverktøy som brukes av både kommunale og private virksomheter. De ti faktorene er viktige innsatsfaktorer for å oppnå organisasjonens mål og kvalitet på tjenestene.
For å undersøke problemstillingen: Hvordan bruker kommunale mellomledere 10 - faktor utviklingsverktøy til strategisk kompetanseledelse? Utvalg av de viktigste områdene fra resultater og videre oppfølging. Jeg har brukt strategisk kompetanseledelses modell som har blitt utarbeidet av Linda Lai som er professor i organisasjonspsykologi og forsker ved handelshøyskolen BI. Modellen består av tre hoveddeler: kompetanseplanlegging, kompetanse implementering, kompetanse evaluering og videre oppfølging.
Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) er avhengige av styringsdokumenter og kunder som de samarbeider med. UKE er pålagt å bruke 10 – faktorverktøy.
Hvert år mottar UKE et tildelingsbrev som er viktig styringsdokument fra Byrådet. Tildelingsbrevet for UKE - utgjør sammen med vedtatt budsjett, årsberetning og instruks for virksomhetsstyring de sentrale styringsdokumentene i styringsdialogen mellom byrådsavdeling og underliggende virksomhet. I tildelingsbrevet formidler byrådsavdelingene bystyrets budsjettvedtak, presiserer forventninger knyttet til dette og angir/varsler eventuelle særskilte oppdrag. I tillegg inneholder tildelingsbrevet føringer høyt prioritert fra byrådet, og som gjelder alle virksomheter det kommende året (tildelingsbrev, 2022, s.1). I brevet for året 2022 finner man også en punkt som er spesifisert for måloppnåelse i forbindelse med 10- faktor medarbeiderundersøkelse.
Funnene viser at det er en leder ønske om at medarbeidere skal bidra til tillitskultur ved å ta initiativ til samarbeid, ta ansvar for egen utvikling og bidra til at felles mål oppnås. Medarbeiderundersøkelsen 10 - faktor støtter opp under arbeidet med disse målsetningene. Kommunale mellomlederne bruker medarbeiderundersøkelsen til å jobbe systematisk og målrettet.