Show simple item record

dc.contributor.advisorTerragni, Laura
dc.contributor.authorØyen, Marianne Louise
dc.date.accessioned2022-08-25T08:45:31Z
dc.date.available2022-08-25T08:45:31Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3013465
dc.description.abstractBakgrunn: Tidligere studier antyder at det kan være utfordringer med å tilfredsstille anbefalingen fra Helsedirektoratet om at skolemåltidet skal fremme sosialt samvær, trivsel, matglede, og helse. Det finnes begrenset forskning på dette tema. Derfor er hensikten med denne studien å utforske de sosiale funksjonene av måltidet i spisepauser på barneskoler med problemstillingen «Hvordan blir måltidets sosiale funksjoner ivaretatt i spisepauser på barneskoler?». Metode: Studien har et kvalitativt forskningsdesign og benytter semistrukturerte intervjuer. Utvalget bestod av 12 lærere fra Østlandet fra ulike trinn, som hadde spising i klasserommet med elever. Tematisk analyse ble benyttet for analysering av data ved hjelp av analyse-verktøyet, NVivo. Studien er blitt godkjent av Norsk senter for forskningsdata. Resultater: Studien viste at måltidets sosiale funksjoner ble ivaretatt i ulik grad, avhengig av elevenes alder og klassemiljø. Ro og klare rammer var betydningsfullt i organisering av måltidet og for å skape et trivelig spisemiljø. Det kom fram at flere lærere kjente på et dilemma om at noe av det elevene likte å gjøre skapte uro. Måltidet ble brukt for å skape fellesskap i klassen. Samtidig kunne forskjeller i matpakker på grunn av foreldrenes sosioøkonomiske status eller kulturforskjeller, føre til utenforskap. Uteskolen og mindre spisegrupper kunne fremme de sosiale funksjonene av måltidet. Konklusjon: Et måltid som ivaretar de sosiale funksjonene og fremmer sosialt samvær, trivsel og matglede, kan være basert på en fremstilling av et ideelt måltid, som ikke nødvendigvis gjenspeiler en realistisk måltidsituasjon i klasserommet.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherOsloMet - storbyuniversiteteten_US
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2022
dc.titleSpisepause i klasserommet: En kvalitativ studie om måltidets praksis ved barneskoler med særlig fokus på måltidets sosiale funksjoneren_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record