dc.description.abstract | Denne masteroppgaven søker å øke empiritilfanget og forståelsen for strategiens plass i offentlig sektor ved å studere strategiprosess og strategisk innhold i en utvalgt virksomhet, Norges forskningsråd.
Forskningsrådet er en særlig interessant virksomhet å studere i denne sammenhengen, da det har en viktig rolle som strateg, i form av å være iverksetter og aktiv pådriver for å velge veiretning innen forskning. Dette skiller Forskningsrådet fra mange andre offentlige virksomheter som kun har rollen som iverksettere av politikk. Videre mottar Forskningsrådet bevilgning og styringssignaler fra samtlige departementer. Er handlingsrommet for å utvikle og iverksette strategi til stede?
Oppgaven tar utgangspunkt i sentrale teorier innenfor strategifaget i offentlig sektor, slik som strategi som prosess, tilpasning til det strategiske handlingsrommet og forventninger til strategisk adferd og teorier innenfor skillet mellom politikk og administrasjon i en strategisk kontekst.
Med utgangspunkt i data fra dokumentanalyse av sekundær- og primærkilder, samt intervjuer av ansatte i Forskningsrådet og Kunnskapsdepartementet, vurderes det at Forskningsrådet har beveget seg fra å være en strategisk utforsker til i større grad å bli en strategisk planlegger. Videre drar Forskningsrådet nytte av prosessbaserte modeller for utvikling av strategi, ved å ta utgangspunkt i de politisk fastsatte målene for virksomheten. Fra å stort sett være aktivitetsstyrt blir Forskningsrådet nå i stor grad styrt av målene definert i MRS-systemet. Det innebærer et større handlingsrom til å definere hvordan målene skal nås. Forskningsrådet er også en aktiv påvirker av politikk gjennom sin rådgiverrolle, og søker å øke sin verdiskapning både gjennom tilpasninger internt i organisasjonen og ved å opprettholde tilliten fra departementene. | en_US |