Betydningen av arbeidserfaring for skoleprestasjon
Abstract
Bakgrunnen for denne masteroppgaven er min undring over noen få elevers sterke motivasjon for å prestere på skolen. Jeg ønsket å identifisere faktorer som påvirket denne gode prestasjonen for å se om noe kunne være overførbare til de andre elevene, slik at flere kunne øke sin prestasjon og arbeidskapasitet. Under arbeidet med utvalg av informanter oppdaget jeg en fellesnevner ved de elevene som hadde en sterkt positiv motivasjon. Fellesnevneren var at de arbeidet samtidig med at de gikk på skolen, eller de hadde hatt arbeid før de begynte på Vg2. Dette var en interessant fellesnevner, og problemstillingen ble som følger:
Hvilken betydning har arbeidserfaring for skoleprestasjon for elevene på Vg2 Kulde- og varmepumpeteknikk?
Den systematiske kvalitative metoden som er brukt til å undersøke problemstillingen er semistrukturert intervjuing, samt et kvalitativt spørreskjema hvor informantene ble presentert for en del begreper som kan være beskrivende for et godt atferdsengasjement. Det er intervjuet syv tidligere elever av meg, plukket ut på bakgrunn av at de hadde en sterk prestasjon og at de hadde hatt arbeid. Resultatene ble analysert og plassert i tre kategorier som kort kan oppsummeres som sosiale forskjeller, mestring og motivasjon. Disse er videre drøftet i lys av fenomenene oppdragelse, arbeidserfaring, identitet og habitus.
Det er presentert et teoretisk rammeverk av sosiokulturelle og situerte perspektiver samt forskning som er relevant for tema. Man blir formet i samspill og i kommunikasjon med omgivelsene, og på den måten utvikler informantene en identitet. Videre er fenomenene identitet og habitus tett knyttet til oppdragelsen, fordi oppdragelsen er med på å skape en identitet. Familiens habitus er også en indirekte del av både oppdragelsen og identiteten. Arbeidserfaringen kommer inn som et nytt, sterkt bidrag til identitet, hvor også arbeidet og samspillet med arbeidskolleger og arbeidsgiver bidrar til oppdragelsen.
Arbeidserfaringen gir informantene en ekstra erfaring som bidrar til prestasjon. Det kan ikke slås fast at arbeidserfaringen har en avgjørende betydning for en god skoleprestasjon, men det er erfaringen med arbeid i seg selv som er det viktige, og den er også generaliserbar.