Innvandrerkvinner og livmorhalskreft: En systematisk litteraturstudie med tematisk analyse av kvalitativ og kvantitativ metode
Master thesis
Published version
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
- HV - Master i Jordmorfag [123]
Abstract
Hensikt: Å få en større innsikt i hvilke barrierer som foreligger blant innvandrerkvinner i forebyggingen av livmorhalskreft og hvorfor de er mindre deltakende i livmorhalsprogrammet.
Problemstilling: «Hvilke barrierer påvirker innvandrerkvinnens deltakelse i livmorhalsprogrammet?»
Metode: En systematisk litteraturstudie hvor det ble innhentet både kvalitative og kvantitative studier fra 3 databaser gjennom en systematisk søkestrategi og analyseringsprosess. Et utvalg av 13 artikler ble inkludert etter grundig kvalitetsvurdering.
Resultat: Forskning viser at det foreligger en rekke barrierer som resulterer i at innvandrerkvinner ikke deltar i livmorhalsscreening. Barrierene ble delt inn i 3 hovedtemaer: Sosioøkonomiske barrierer, sosiokulturelle barrierer og strukturelle barrierer. Identifiserte barrierer presenteres som undertemaene: Innvandrerkvinner, økonomiske forhold og utdanning, alder, familieliv, oppholdslengde, kultursensitivitet, stigmatisering, relasjon til fastlege, helsekunnskap, språkbarrierer, organisering av helsevesenet og tillit til helsevesenet.
Konklusjon: Det å være innvandrerkvinne er en av de største barrierene som foreligger for lav deltakelse i livmorhalsprogrammet. Antall innvandrere i Norge øker, og omtrent en tredjedel av den norske fødepopulasjonen er innvandrerkvinner. Det vil være samfunnsnyttig om jordmor får en større rolle i forebygging av livmorhalskreft. Samtidig vil det kunne bidra til en bedre effektivisering av det norske helsevesenet. For å unngå at barrierene blant innvandrerkvinner øker er det nødvendig å iverksette tiltak raskt, slik at barrierene ikke utvikler seg ytterligere.