Supported Employment i kvalifiseringstiltak for innvandrere: To år med metodeutprøving og metodeutvikling i åtte forsøksprosjekter
Maximova-Mentzoni, Tatiana; Spjelkavi, Øystein; Frøyland, Kjetil; Schafft, Angelika; Egeland, Cathrine
Abstract
Denne rapporten dokumenterer erfaringer fra forskningsprosjektet «Supported Employment for innvandrere med sammensatte bistandsbehov». Prosjektet er utført av Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet – storbyuniversitetet på oppdrag og med finansiering fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet i 2016–2019. Hensikten med prosjektet var å fremskaffe forsknings- og praksisbasert kunnskap om bruk av tilnærmingen Supported Employment (SE) i kvalifiseringstiltak for innvandrere. Prosjektet var et forskningsstøttet organisasjonsutviklingsprosjekt for praksislæring og kunnskapsutvikling innenfor Supported Employment. Totalt åtte caseprosjekter prøvde ut femtrinnsprosessen i SE og medvirket til metodeutviklingen. Prosjektene var fire introduksjonsprogrammer og fire Jobbsjansen- prosjekter.
Et hovedfunn i prosjektet er at femtrinnsprosessen i SE kan brukes på konstruktive måter overfor innvandrere med sammensatte bistandsbehov. Sammenlignet med tradisjonelle SE- målgrupper har denne målgruppen andre bistandsbehov: behov for språkstøtte, støtte ved kulturforskjeller, støtte til å få til reell brukermedvirkning med hensyn til kulturforskjeller og støtte til særskilte familiesituasjoner. Erfaringene fra prosjektet viser behovet for målgruppespesifikke tilpasninger i SE: tilpasninger i faglige grep og kvalitetskriterier i SEQF (Supported Employment Quality Framework), kompetanse hos jobbspesialistene samt behov for organisatoriske endringer for implementering av SE i kvalifiseringstiltak for innvandrere. Denne konklusjonen underbygges av diskusjoner i rapportens ulike kapitler om hva som kjennetegner SE tilpasset målgruppen. Slike tilpasninger vil etter vår mening føre til et mer treffsikkert SE-tilbud til målgruppen.