Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTelle-Hansen, Vibeke
dc.contributor.advisorMyhrstad, Mari
dc.contributor.advisorSvendsen, Karianne
dc.contributor.authorFjelberg, Vibeke
dc.contributor.authorSorprud, Anita
dc.date.accessioned2020-09-07T10:35:51Z
dc.date.available2020-09-07T10:35:51Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8887
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen
dc.description.abstractBakgrunn og hensikt Hjerte- og karsykdommer er en av de viktigste årsakene til sykdom og død på verdensbasis, og en av de viktigste risikofaktorene er forhøyede kolesterolnivåer i blodbanen. Nutrition literacy innebærer ferdigheter til å forstå, søke og kritisk vurdere kostholdsinformasjon, samt evne til å ta helsegunstige beslutninger. Studiens overordnet mål var å kartlegge totalkolesterolnivå og nutrition literacy hos personer med høy sosioøkonomisk status i form av høyere utdannelse. Videre undersøkte vi mulige forskjeller hos individer ≤40 år og >40 år. Metode Studien er en tverrsnittstudie som ble utført over fire dager i september 2019 på campus OsloMet. Utvalget (N=534) bestod av studenter og ansatte ved OsloMet. Måling av totalkolesterol ble utført med måleapparatet Accutrend Plus og deltakerne svarte på et digitalt spørreskjema om bakgrunnsopplysninger, påstander om helse og nutrition literacy. Resultatene er analysert med IBM SPSS versjon 25. Det ble utført kjikvadrattest og uavhengig t-test. Resultater I snitt hadde det totale utvalget vært studenter i 3,4 år. Gjennomsnittlig totalkolesterol for utvalget var 4,4 mmol/L. Deltakerne ≤40 år hadde gjennomsnittlig totalkolesterol på 4,3 mmol/L, mens deltakere >40 år hadde 4,9 mmol/L. Av hele utvalget hadde 17,2% totalkolesterol >5 mmol/L; og det var flere kvinner enn menn som hadde forhøyet kolesterol. Kun 15,4% av deltakere ≤40 år hadde målt kolesterolet ved en tidligere anledning sammenlignet med 62,4% av de >40 år. Over 70% av det totale utvalget mente at de har god kjennskap til norske kostanbefalinger. Flere ≤40 år var mindre kritiske til kostholdsinformasjon i media enn de >40 år. Konklusjon Studien viser gjennomsnittlige totalkolesterolverdier innenfor anbefalte nivåer blant gruppen med høy sosioøkonomisk status i form av høy utdannelse. Det kan se ut til at deltakerne ≤40 år var noe mindre kritiske til ernæringsinformasjon, og dette gjaldt også flere kvinner enn menn.en
dc.description.abstractBackground and aims Cardiovascular disease is one of the most important causes for disease and premature death worldwide. One of the most important risk factors of cardiovascular disease is elevated plasma cholesterol levels. Nutrition literacy involves the ability to understand, search and critically evaluate dietary information, which promote and maintain good health. This study aimed to measure total cholesterol levels and nutrition literacy of people with higher education. Furthermore, to investigate possible differences in individuals ≤40 years and >40 years. Methods This cross-sectional study was conducted during four days in September 2019 on campus OsloMet. The study sample (N=534) consisted of students and employees at OsloMet. Accutrend Plus were used to measure capillary total cholesterol levels. Participants answered a digital questionnaire about background information, and general questions about health and nutrition literacy. The results are analyzed with IBM SPSS version 25. Preformed chi-square test and independent-t-test. Results On average, the total sample had been students for 3.4 years. Average total cholesterol in the total population was 4.4 mmol/L. Participants ≤40 years had a mean total cholesterol level of 4.3 mmol/L and participants >40 years had 4.9 mmol/L. A total of 17.2% had total cholesterol >5mmol/L, and this was seen in more women than men. Only 15.4% ≤40 years had previously measured their cholesterol level, compared with 62.4% of the participants >40. Over 70% of the total sample stated they had good knowledge of the Norwegian official dietary recommendations. Conclusions The average total cholesterol level was within the recommendations. Participants ≤40 years may appear somewhat less critical to nutrition information, and this also applies to more women than men.en
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeiden
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2020
dc.subjecthjerte-kar-sykdommeren
dc.subjectTotalkolesterolen
dc.subjectKolesterolen
dc.subjectAteroskleroseen
dc.subjectNutrition literacyen
dc.subjectErnæringskompetanseen
dc.subjectSosiale helseforskjelleren
dc.subjectSosioøkonomisk statusen
dc.subjectHøyere utdanningen
dc.titleKartlegging av totalkolesterol og nutrition literacy blant personer med høy sosioøkonomisk status i form av høyere utdannelse ved OsloMet: En tverrsnittstudieen
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel