Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTelle-Hansen, Vibeke
dc.contributor.advisorMyhrstad, Mari
dc.contributor.advisorHenriksen, Christine
dc.contributor.authorSlydahl, Marlene Mari
dc.date.accessioned2020-08-31T12:07:20Z
dc.date.available2020-08-31T12:07:20Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8876
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen
dc.description.abstractBackground: Gluten free diet is the only treatment for persons with celiac disease. In recent years the interest for gluten free products has increased and gluten free products are perceived to be a healthier alternative than gluten containing products. The nutrient composition of gluten free products in Norway has not previously been investigated. Aim: The objective of this study was to characterize the nutrient content and price of gluten free products in Norwegian grocery stores. Materials and method: Gluten free and gluten containing products (767 in total) were collected in three web-based and five grocery stores in Oslo and Viken. The nutrient content of 427 unique gluten free items were compared with 340 similar gluten containing products. In addition, two different reference diets were developed to compare intake on macronutrients and fiber: one based on the recommendations for wholegrains and fiber, and the other based on a nationwide dietary survey named (Norkost 3). Labelled nutrient content of total energy, macronutrients and salt per 100 gram of product, and price per 1000 gram of product were compared in gluten free versus gluten containing products with non-parametric statistical methods. Results: Overall, gluten free products contained significantly less protein (median 5.8/9.5) and dietary fiber (median 4.4/5.9), and significantly more carbohydrates (median 61/58), saturated fat (median 1.0/0.9) and salt (median (IQR) 0.7 (0.2-1.2)/0.7 (0.1-1.0)) than their gluten containing counterparts. Our results from the reference diets showed that gluten free diets based on products with high content of fiber provides more dietary fiber to the diet than in Norkost 3. Gluten free diets based on products with lowest price provides less fiber and more sugar than in Norkost 3. Gluten free products were on average 118% more expensive than their gluten containing counterparts were. Conclusion: The present study indicates that there are significant differences in nutrient content of gluten free products compared to gluten containing products, and that the costs of gluten free products are higher than gluten containing products. Healthy persons without any gluten related disease should avoid consuming a gluten free diet.en
dc.description.abstractBakgrunn: Glutenfritt kosthold er den eneste behandlingen for personer med cøliaki. Gjennom de siste årene har interessen og salgstallene på glutenfrie matvarer økt og glutenfrie matvarer antas å være et sunnere alternativ sammenlignet med glutenholdige produkter. Næringsinnhold i glutenfrie produkter har ikke blitt undersøkt tidligere i Norge Hensikt: Hensikten med denne studien var å gi en oversikt over næringsinnhold og pris i/på glutenfrie produkter i norske dagligvarebutikker. Metode: Fra en database med 767 produkter samlet inn fra tre nettsider og fem fysiske matbutikker, har vi sammenlignet næringsinnhold i 427 unike glutenfrie produkter med 340 sammenlignbare glutenholdige produkter. To ulike referansekosthold ble utviklet for å undersøke om det er mulig å innta anbefalt mengde av makronæringsstoff og fiber i et glutenfritt kosthold. Det ene referansekostholdet er basert på anbefalingene på inntak av fullkorn, og det andre referansekostholdet er basert på tall fra den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3. Innehold av energi, totalt fett, mettet fett, karbohydrater, sukker, kostfiber, protein og salt per 100 gram vare, og pris per 1000 gram vare ble sammenlignet mellom glutenfrie og glutenholdige produkter med ikke-parametriske statistiske metoder. Resultat: Glutenfrie produkter inneholdt signifikant mindre protein (median 5.8/9.5) og kostfiber (median 4.4/5.9), og mer karbohydrater (median 61/58), mettet fett (median 1.0/0.9) og salt (median (IQR) 0.7 (0.2-1.2)/0.7 (0.1-1.0)) sammenlignet med glutenholdige produkter. Resultatene fra referansekostholdene viste at et glutenfritt kosthold basert på produkter med høyt fiberinnhold gir mer kostfiber sammenlignet med Norkost 3. Et glutenfritt kosthold basert på produkter med lavest pris gir mindre fiber og mer sukker sammenlignet med Norkost 3. I gjennomsnitt var glutenfrie produkter 118% dyrere enn sammenlignbare glutenholdige produkter. Konklusjon: Denne studien indikerer at det er signifikante forskjeller i næringsinnhold i glutenfrie produkter sammenlignet med glutenholdige produkter, og at kostnadene for glutenfrie produkter er høyere enn for glutenholdige produkter. Friske personer uten gluten relatert sykdom bør unngå å ha et glutenfritt kosthold.en
dc.language.isoenen
dc.publisherOsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeiden
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2020
dc.subjectGluten freeen
dc.subjectCeliac diseaseen
dc.subjectNutrient contenten
dc.subjectGluten related disordersen
dc.subjectPricesen
dc.subjectDieten
dc.subjectGlutenfrien
dc.subjectKostholden
dc.subjectCøliakien
dc.titleNutrient content in gluten free and gluten containing productsen
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel