dc.contributor.advisor | Garnweidner-Holme, Lisa (hovedveileder) | |
dc.contributor.advisor | Telle-Hansen, Vibeke (biveileder) | |
dc.contributor.author | Sende, Karla | |
dc.date.accessioned | 2020-08-31T11:56:01Z | |
dc.date.available | 2020-08-31T11:56:01Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10642/8875 | |
dc.description | Master i samfunnsernæring | en |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Cøliaki er en av de mest utbredte og livslange matrelaterte sykdommer i verden, og prevalensen av cøliaki øker. Den eneste behandlingen for cøliaki er et livslangt og strengt glutenfritt kosthold. Ut ifra det vi kjenner til finnes det ikke studier som ser på hvordan personer med cøliaki opplever å spise glutenfritt i Norge. Hensikten med denne studien er derfor å få en bedre forståelse av hvordan personer med cøliaki opplever å kjøpe, tilberede og spise glutenfritt.
Metode: Fra September 2019 til November 2019 ble det gjennomført individuelle semi-strukturerte intervjuer med 12 personer som var diagnostisert med cøliaki. Deltagerne ble rekruttert gjennom sosiale medier, og såkalt «snøball»-rekruttering. Inklusjonskriteriene for studien var kvinner og menn over 18 år, at de har hatt en cøliakidiagnose i mer enn ett år, og at de selv er ansvarlig for det meste av matinnkjøp og matlaging i husholdningen. Datainnsamlingen og analysen var inspirert av en fortolkende tilnærming. En sosio-økologisk modell ble brukt som rammeverk for å strukturere resultatene.
Resultat: Et heterogent utvalg med 8 kvinner og 4 menn med diagnostisert cøliaki deltok i studien. Deltagerne syntes utvalget av glutenfrie produkter var bedre nå enn for ti år siden. Likevel opplevde respondentene at utvalget var for lite til å kunne ha et variert kosthold. Alle deltagerne syntes de glutenfrie produktene var dyre, og de fleste mente det var rimeligere å lage glutenfri mat fra bunnen av selv. Deltagerne fryktet glutenkontaminering i de fleste situasjoner der de spiste sammen med andre.
Konklusjon: Selv om tilgjengeligheten av glutenfrie matvarer har økt de siste årene, opplever deltagerne barrierer for å følge et glutenfritt kosthold på flere nivåer i samfunnet. Resultatene tyder på at personer med cøliaki bør få tidlig informasjon og hjelp til å håndtere et glutenfritt kosthold. Videre bør initiativer for å gjøre personer med cøliaki mindre redd for glutenkontaminering iverksettes. | en |
dc.language.iso | nb | en |
dc.publisher | OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid | en |
dc.relation.ispartofseries | MAEH;2020 | |
dc.subject | Cøliaki | en |
dc.subject | Gluten | en |
dc.subject | Ernæring | en |
dc.subject | Samfunnsernæring | en |
dc.subject | Intervju | en |
dc.subject | Kvalitativ metode | en |
dc.title | Erfaringer med et glutenfritt kosthold: En kvalitativ studie | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.description.version | publishedVersion | en |