Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHenjum, Sigrun
dc.contributor.authorPettersen, Kristina Blandhoel
dc.contributor.authorIsraelsson, Anna Maria
dc.date.accessioned2020-08-31T09:36:40Z
dc.date.available2020-08-31T09:36:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8874
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen
dc.description.abstractBAKGRUNN: Personer som velger et plantebasert kosthold har økt de siste årene. Vegetarianere og veganere begrenser eller ekskluderer inntaket av animalske matvarer, noe som kan føre til mangel på flere viktige mikronæringsstoffer. Jod og vitamin B12 er to mikronæringsstoffer det er få kilder til i et vegetarisk og vegansk kosthold. MÅL: Målet med oppgaven er å måle inntak av jod og B12, samt status hos en gruppe vegetarianere og veganere i Norge. Delmål er å vurdere jodkonsentrasjonen i urin, jod og B12- inntak fra 24-timers kostintervju og måle thyroideahormoner i blodprøver. I tillegg, vurdere B12 status ved hjelp av blodmarkører. METODE: Urinprøve, blodprøver (TSH, T3, T4, thyroglobulin, anti-TPO, S-vitamin B12, P- homocystein og P-metylmalonsyre) og kostinformasjon fra 24-timers kostintervju ble samlet inn fra 205 deltakere (90 vegetarianere og 115 veganere) i Oslo og Viken. RESULTAT: Jodstatus og -inntak var utilstrekkelig i begge gruppene i henhold til de epidemiologiske kriteriene til WHO (median u-jod <100). Veganere hadde en signifikant lavere u-jod (43 μg/L), enn vegetarianere (71 μg/L). Beregnet inntak fra kost nådde ikke opp til anbefalingene (150 μg/dag) i noen av gruppene (vegetarianere 26 μg/ veganere 15 μg). Ved bruk av tilskudd oppfylte veganere anbefalingene (159 μg/dag), mens vegetarianere lå under (63 μg/dag). I multippel regresjonsanalyse var utdanning over 12 år (β 0.38 95% KI (-0.01, 0.76)), å være vegetarianer (β 0.43 95% KI (0.11, 0.75)), og å ta jodtilskudd (β 0.40 95% KI (0.09, 0.72)) assosiert med høyrere u-jod. Blodprøveresultater for TSH, T3, T4 og anti-TPO lå innenfor referanseområdet for 88% av deltakerne. Det var ingen signifikant forskjell i thyroideahormoner mellom vegetarianere og veganere (p>0.05). Begge gruppene hadde et utilstrekkelig inntak av B12 fra kosten alene (vegetarianere 0.6 μg/dag / veganere 0.01 μg/dag). Ved bruk av tilskudd oppfylte begge gruppene anbefalingene på 2 μg (vegetarianere 2.6 μg/dag / veganere 10 μg/dag). S-vitamin B12 var innenfor referanseområde hos 86% av deltakerne. MMA og homocystein viste at 65% av deltakerne var innenfor referanseområde. Det var liten signifikant forskjell mellom gruppene og S-vitamin B12 (p=0.05), men ingen signifikant forskjell mellom de funksjonelle markørene og vegetarianere og veganere. I multippel regresjonsanalyse var B12 tilskudd den sterkeste prediktoren for serum B12 (β 62.34, 95% KI (12.56, 112.12)). KONKLUSJON: De viktigste funnene tyder på at norske vegetarianere, særlig veganere, er i risiko for suboptimal jod- og B12 inntak fra kosten alene. Ved inkludering av kosttilskudd får begge gruppene oppfylt daglig anbefaling av B12, og veganere oppnådde tilstrekkelig mengde jod. Blodprøver av thyroideahormoner lå innenfor referanseområde for 88% av deltakerne og B12 markører lå innenfor referanseområdet hos 65% av deltakerne.en
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeiden
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2020
dc.subjectJoden
dc.subjectB12en
dc.subjectVegetarianereen
dc.subjectVeganereen
dc.titleInntak og status av jod og B12 hos en gruppe vegetarianere og veganere i Norgeen
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel