Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorGarnweidner-Holme, Lisa
dc.contributor.advisorMyhrstad, Mari
dc.contributor.advisorGjevestad, Gyrd Omholt
dc.contributor.authorHaugland, Hilde Sørfonn
dc.contributor.authorJoa, Ingrid
dc.date.accessioned2020-08-31T08:53:01Z
dc.date.available2020-08-31T08:53:01Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8872
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen
dc.description.abstractBakgrunn Etablering av sunne matvaner i barne- og ungdomsårene er viktig for fremtidig helse. I denne sammenheng er det ønskelig å styre matvareutvalget på idrettsarenaen i en sunnere retning. Det finnes lite kunnskap om hva som påvirker et sunt mattilbud på idrettsarenaen. Hensikten med studien var derfor å få mer kunnskap om erfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud for barn og unge på idrettsarenaen, samt hvilke tiltak som kan bidra til dette. Utvalg og metode Det ble gjennomført individuelle intervjuer med klubbledere (n = 6) og fem fokusgrupper med foreldre (n = 21) fra fem håndballklubber av ulik størrelse, sør, øst og vest i Oslo. Foreldrene hadde én eller to håndballaktive barn mellom 6-12 år. Intervjuene ble gjennomført fra november 2019 til januar 2020. Tematisk analyse ble benyttet for å analysere innsamlet datamateriale. Resultater Klubbledelse og foreldre var positive til et sunnere mattilbud i kiosk. De beskrev at matutvalget i kiosk var preget av mye usunn mat. Deltakerne erfarte at det ble solgt mindre av de sunne matvarene, samt at de hadde kortere holdbarhet, høyere pris og lavere fortjeneste enn usunne matvarer. Dårlige kioskfasiliteter ble også trukket frem som en barriere for å lage sunn mat i kiosk. Kiosken opplevdes som viktig for stemningen i hall, og usunn mat ble ofte brukt som belønning eller trøst til barna i forbindelse med kamper. Det var få erfaringer med utprøvde tiltak for å fremme et sunt mattilbud på idrettsarenaen. Retningslinjer, egnet veiledningsmateriell og ansvarsfordeling for matservering på idrettsarenaen, samt samarbeid med aktører, ble trukket frem som forslag til tiltak. Meddelte erfaringer og holdninger var uavhengig av størrelse og lokalisering av klubbene. Konklusjon Foreldre og kioskansvarlige erfarte at mattilbudet på idrettsarenaen domineres av usunne mat- og drikkevarer. Det er identifisert strukturelle faktorer og holdninger som kan gjøre det vanskelig å tilby et sunt mattilbud på idrettsarenaen. Resultatene tyder på at retningslinjer og egnet veiledningsmateriell kan være støttende tiltak.en
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeiden
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2020
dc.subjectBarnen
dc.subjectUngeen
dc.subjectMatvaneren
dc.subjectHelseen
dc.subjectIdrettsarenaenen
dc.subjectMattilbuden
dc.subjectIdretten
dc.titleErfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud på idrettsarenaen: En kvalitativ studieen
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel