Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSpehar, Ivan
dc.contributor.authorFinnby, Jonas Sevlie Smith
dc.date.accessioned2019-10-17T14:31:22Z
dc.date.available2019-10-17T14:31:22Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/7705
dc.descriptionMaster i styring og ledelseen
dc.description.abstractFormålet med denne studien er å undersøke hva som hemmer og fremmer endring ved innføring av Lean som utviklingsmetode i norsk dagligvare. Lean kan defineres som” å utføre mer, med mindre ressurser” (Womack, Jones, & Roos, 1990). Metoden for studien er en kvalitativ tilnærming, hvor tillitsvalgt og leder i fire utvalgte dagligvarebutikker ble intervjuet. Datagrunnlaget for analysen er samlet inn gjennom semistrukturerte intervjuer. Resultatene indikerer at involvering av tillitsvalgte, ressurser, nye kommunikasjonskanaler, holdninger og interesse samt tydelige rolle- og oppgaveavklaringer har en fremmende effekt på endring. Stor grad av dokumentasjon, konkurrerende prosjekter, kortsiktig drift- og resultatfokus samt frafall av nøkkelpersoner kan tyde på at har en hemmende effekt. Det er også diskutert hvilke muligheter og utfordringer implementer av Lean gir, og det kan se ut til at Lean bringer med seg mange muligheter i norsk dagligvare, men vi ser også betydelige utfordringer. Ved å benytte seg av Kotters endringsteorier for hva som bør gjøres og i hvilken rekkefølge de bør gjøres antyder resultatene at mulighetsrommet øker på bekostning av utfordringene (Kotter 2012).en
dc.description.abstractThe purpose of this study is to investigate What facilitates and empedes change in four selected grocery stores, which have incorporated the LEAN production model. Lean can be defined as "performing more, with less resources" (Womack, Jones, & Roos, 1990). The method of the study is a qualitative approach, in which the union representative and the leader of four selected grocery stores were interviewed. The data basis for the analysis is collected through semi-structured interviews. The results indicate that involvement of union representatives, resources, new communication channels, attitudes and interest, as well as clear role and task clarifications have a stimulating effect on change. A large degree of documentation, competing projects, short-term operational and profit focus and loss of key persons may indicate that it has an inhibitory effect. It is also discussed what opportunities and challenges implements of Lean provides, and it may seem that Lean brings with it many opportunities in Norwegian grocery, but we also see significant challenges. By making use of Kotters change theories for what should be done and in what order they should be made, the results suggest that the opportunities increases at the expense of the challenges (Kotter 2012).en
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet - Storbyuniversiteteten
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213en
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Statsvitenskap og organisasjonsteori: 240en
dc.subjectLeanen
dc.subjectVeltrimmet produksjonen
dc.subjectKotter, John P.en
dc.subjectLedelseen
dc.subjectEndringsledelseen
dc.titleHva fremmer og hemmer endring i fire utvalgte dagligvarebutikker som har valgt Lean som utviklingsmodell?en
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel