• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • HV - Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • HV - Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Er inntaket av jod i befolkningen tilstrekkelig?

Henjum, Sigrun; Abel, Marianne Hope; Meltzer, Helle Margrete; Dahl, Lisbeth; Alexander, Jan; Torheim, Liv Elin; Brantsæter, Anne Lise
Journal article, Peer reviewed
Published version
Thumbnail
Åpne
56940-er-inntaket-av-jod-i-befolkningen-tilstrekkelig.pdf (159.0Kb)
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/7595
Utgivelsesdato
2019-11-07
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • HV - Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid [1565]
Originalversjon
Henjum S, Abel MH, Meltzer HM, Dahl L, Alexander J, Torheim LE, Brantsæter AL. Er inntaket av jod i befolkningen tilstrekkelig?. Tidsskrift for Den norske legeforening. 2019;139(2):159-164   https://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.18.0319
Sammendrag
BAKGRUNN: Nasjonalt råd for ernæring konkluderte i 2016 med at utilstrekkelig jodinntak er utbredt i deler av den norske befolkningen og at effektive tiltak burde iverksettes umiddelbart. Formålet med denne litteraturgjennomgangen er å oppsummere artikler publisert etter januar 2016 som beskriver jodinntaket i Norge.

KUNNSKAPSGRUNNLAG: Litteratursøk ble gjort i PubMed og Embase. Totalt 13 artikler der man rapporterte inntak av jod fra kosten eller jodkonsentrasjon i urin, ble inkludert.

RESULTATER: De nye studiene bekrefter at utilstrekkelig jodinntak er utbredt blant kvinner i fertil alder, gravide, ammende, spedbarn som fullammes, eldre, veganere og innvandrere. Det er få jodkilder i kosten, og personer som utelater eller har lavt inntak av melk og mager fisk er spesielt utsatt.

FORTOLKNING: Utilstrekkelig jodinntak er spesielt bekymringsfullt hos kvinner i fertil alder. Helsepersonell bør kjenne til dette og eventuelt anbefale jodrike matvarer eller jodtilskudd til disse og andre utsatte grupper.
Utgiver
Norske Legeforening
Serie
Tidsskrift for Den norske legeforening;
Tidsskrift
Tidsskrift for Den norske legeforening

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit