dc.contributor.advisor | Mosdøl, Annhild | nob |
dc.contributor.author | Tronskar, Eline Hagen | en_US |
dc.date.accessioned | 2011-06-30T15:11:26Z | |
dc.date.available | 2011-06-30T15:11:26Z | |
dc.date.issued | 2010 | en_US |
dc.identifier.citation | MAEH 2010 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10642/716 | |
dc.description | Master i samfunnsernæring | en_US |
dc.description.abstract | Bakgrunn og hensikt: Det finnes lite informasjon om kostvaner til innvandere i Norge. Hensikten med denne studien er å undersøke måltidsmønster og kostvaner blant gravide kvinner i Oslo Øst, hvor andelen innvandrere er høy. Dataene ble samlet i en større studie som ser på forekomsten av svangerskapsdiabetes i ulike grupper basert på fødeland. Metode og materialet: 424 gravide kvinner (12-20 svangerskapsuke), kategorisert inn i seks ulike grupper basert på fødeland (Norden, Sør-Asia, Afrika, Øst-Asia, Øst-Europa og MidtØsten) ble intervjuet om matvanene sine de siste 14 dagene ved bruk av et
matvarefrekvensskjema. Resultater: Majoriteten av utvalget rapporterte om et kosthold som bestod av kjøtt og fisk (ca 90 % i hver gruppe). Det ble funnet variasjoner i måltidsmønster blant gruppene, den laveste andelen som spiste lunsj ble funnet blant deltakerne fra Midtøsten (61 %) og Afrika (67 %). En høy andel av deltakerne fra disse gruppene og fra gruppene Sør-Asia og Øst-Asia rapporterte om inntak av 1-2 måltider etter middag. Estimert daglig median frekvens for inntak av sukker fra drikke var høyest blant deltakerne fra Afrika (28g), Øst-Europa (26g) og Sør-Asia (18g), en stor del av dette sukkerinntaket kom fra tilsatt sukker i te og kaffe. Median frekvens for inntak av melk var omtrent likt i alle gruppene (ca 2 dl/dag), men inntaket av helmelk og lettmelk var høyere i alle de andre gruppene sammenlignet med deltakerne fra Norden. Majoriteten av deltakerne rapporterte om en lav frekvens for inntak av grønnsaker. Deltakerne fra Øst-Europa, Midtøsten og Norden hadde median frekvens for inntak av frukt på 2 ganger om dagen. Variasjoner i frekvens for inntak av grove kornprodukter, magert kjøtt og fisk, og i tilberedningsmetoder av mat ble også observert. Konklusjon: Variasjoner i måltidsmønster og inntak av sukker, grønnsaker, kjøtt og fisk og fett typer kan ha betydning for forståelsen av forskjellene i overvekt og sykdomsmønster blant
kvinner fra ulike regioner. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Høgskolen i Akershus | en_US |
dc.subject | Kostvaner | en_US |
dc.subject | Gravide | en_US |
dc.subject | Ernæring | en_US |
dc.subject | Helse | en_US |
dc.subject | Innvandrerkvinner | en_US |
dc.subject | Oslo | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 | en_US |
dc.subject | VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gynecology and obstetrics: 756 | en_US |
dc.title | En kartlegging av kostvaner til gravide kvinner i seks ulike grupper basert på fødeland i Groruddalen, Oslo Øst | en_US |
dc.title.alternative | A survey of dietary habits among pregnant women in six groups based on their country of origin in Groruddalen, Oslo, East | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.identifier.doi | http://idtjeneste.nb.no/URN:NBN:no-bibsys_brage_15641 | |