Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorVogt, Gjermundnob
dc.contributor.advisorOttestad, Ingernob
dc.contributor.authorThorkildsen, Trineen_US
dc.date.accessioned2011-06-30T15:11:24Z
dc.date.available2011-06-30T15:11:24Z
dc.date.issued2010en_US
dc.identifier.citationMAEH 2010en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/712
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen_US
dc.description.abstractMarine omega-3 (n-3) oljer inneholder de høyt flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). EPA- og DHA-konsentrasjon gjør en olje utsatt for oksidasjon. Høsten 2009 ble 113 marine n-3 produkter analysert for innhold av primære og sekundære oksidasjonsprodukter, angitt som peroksidverdi (PV) og anisidinverdi (AV), samt beregning av total oksidasjonsverdi (TOTOX-verdi). Resultater er presentert for 56 n-3 produkter. Konsentrasjonen av EPA og DHA ble i tillegg analysert i samtlige n-3 produkter. Femtisju produkter ble ekskludert fordi tilsetningsstoffer i produktene interfererte med mÃ¥lemetodene. Resultatene fra denne studien viser at 28 av 56 n-3 produkter hadde PV over den europeiske farmakopøgrenseverdi og 52 av 56 hadde PV over grenseverdien gitt av Global Organization for EPA and DHA omega-3s (GOED). Ett produkt hadde AV over europeisk farmakopøgrenseverdi og to produkter hadde AV over GOEDs grenseverdi. Sju n-3 produkter hadde TOTOX-verdi over beregnet farmakopøgrenseverdi og 33 hadde over GOEDs grenseverdi. Cirka halvparten av de oppkonsentrerte fiskeoljene og seloljene, samt sju av åtte fiskeoljer med opprinnelse i Sør-Amerika/Nord-Afrika, hadde PV over farmakopøens grenseverdi, mens samtlige haileveroljer og fire av fem nordeuropeiske fiskeoljer var innenfor farmakopøens grenseverdi. Økende oksidasjonsnivå korrelerte med økende konsentrasjon av EPA og DHA. Det var ingen forskjell i oksidasjonsnivå mellom innkapslede og flytende n-3 produkteren_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Akershusen_US
dc.subjectMarine omega-3 oljeren_US
dc.subjectN-3en_US
dc.subjectOksidasjonsprodukteren_US
dc.subjectFettsyreren_US
dc.subjectVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en_US
dc.titleOksidasjonsnivå i marine omega-3 produkter tilgjengelig for norske forbrukereen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.identifier.doihttp://idtjeneste.nb.no/URN:NBN:no-bibsys_brage_13874


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel