HV - Master i Samfunnsernæring: Nye registreringer
Viser treff 81-100 av 210
-
Diet in pregnancy prior to gestational diabetes diagnosis in women in Oslo, Norway Food intake, diet quality and recommendations
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Introduction: Diet during pregnancy is important for both the health of the mother and her offspring. A food intake in accordance with the national recommendations can reduce risk of non-communicable diseases such as type ... -
Helserelatert livskvalitet blant eldre ≥70 år i Skedsmo kommune
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: I senere år har helserelatert livskvalitet fremfor sykelighet og dødelighet vært sentralt mål i folkehelsearbeidet. Aldersforskning er ikke entydig på eldres helsetilstand. Det foreligger lite kunnskap om ... -
Ernæringskunnskap hos fedmeopererte
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn og problemstilling: Økningen av fedmeoperasjoner (FO), i kombinasjon med økt tilgang til ernæringsinformasjonskilder i samfunnet, kan utgjøre en helserisiko for enkelte av de opererte på sikt. Dette gjelder ... -
Kartlegging og evaluering av det fysiske aktivitetsnivået til Saharawiske flyktninger i Algerie
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Mangel på fysisk aktivitet er en av de viktigste risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer. Vanligvis er underernæring den største utfordringen for flyktninger, men en undersøkelse gjort i flyktningleirene i ... -
Matmiljø og helsefremmende adferd blant elever på ungdomsskolen. En kvalitativ studie om rektorer og læreres perspektiver
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Usunne matvaner og lite fysisk aktivitet knyttes til økende forekomst av overvekt og fedme blant både barn, ungdom og voksne. Forebyggende folkehelsearbeid rettet mot den yngre delen av befolkningen anses som ... -
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet: En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn Grunnlaget for sunne matvaner legges allerede i barndommen, og skolemåltidet er derfor av stor betydning for elevers kosthold. I Norge har man sett en økning i forekomst av overvekt og fedme hos barn og unge. ... -
Protection and promotion of breastfeeding and marketing of products under the scope of the international code of marketing of breastmilk substitutes in Southeast Asia
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background and aim: Breastfeeding is crucial for child survival and development, and exclusive breastfeeding is recommended for the first six months of the infant’s life, with continued breastfeeding until two years of ... -
Plasma fatty acids and expression of genes related to lipid metabolism
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background: The amount and type of fatty acids in the diet may influence the pathogenesis of cardiovascular disease. Fatty acids is known to modulate the expression of genes, which could have an impact on cardiovascular ... -
Are ovo-lacto-pesco-vegetarians and vegans risk groups for suboptimal iodine intake? Iodine intake and status in a group of Norwegian vegetarians
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)BACKGROUND: Iodine is a trace mineral of vital importance for brain development and function. Vegetarians generally avoid or limit their consumption of animal foods. Salt iodization in Norway is exceptionally low, and ... -
Kolestrolmålinger i apotek: sammenligning av kolestrolnivå og deltakerkarakteristikk 2014 og 2012
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Kardiovaskulær sykdom er den ledende årsaken til dødsfall i Norge. Risikofaktorene for kardiovaskulær sykdom, blant annet forhøyet totalkolesterol, er sosialt skjevfordelt. Det kan være hensiktsmessig med et ... -
Dietary behaviors, corresponding correlates and socioeconomic differences among adolescents: A cross-sectional study among 8th graders in Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background: Overweight and obesity among children and adolescents are a global health challenge. Prevention in adolescence is of particular concern, since behaviors as young can track into adulthood. Consumption of fruit, ... -
Evaluation of selected food categories in a short FFQ covering questions regarding dairy and meat products among participants with moderate to high risk of cardiovascular disease
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Introduction: This study is a part of the nationwide VISA-project. Validation of FFQ is crucial to obtain valid information within nutritional epidemiology. The diet in Norway shows a high intake of dairy and meat products ... -
Iodine intake and status in a group of pregnant women in Norway
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)BACKGROUND: Iodine deficiency is a worldwide problem known to have adverse effects on growth and development in humans. Pregnant women are exceptionally vulnerable to iodine deficiency as the need of iodine is increased ... -
Prediktorer av skolefruktinntak hos elever ved ”helsefremmende skoler” i Østfold.
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Elever ved videregående skoler i Norge i dag, blir utsatt for informasjon om kost og ernæring fra svært mange ulike kilder i samfunnet. Nutrition literacy, som på norsk kan oversettes til ernæringsfremmende ... -
Implementering av glutenfri kost i mat- og helsefaget i grunnskolen, et filmbasert undervisningsopplegg
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Samfunnsernæring er et fagfelt som kartlegger og påvirker levevaner, med særlig fokus på kosthold for ulike grupper av befolkningen i et livsløpsperspektiv. Grunnskolen er i denne sammenheng en viktig arena. Med bakgrunn ... -
Kostholdsundersøkelse blant to år gamle norsk-irakiske og norsk-somaliske barn: InnBaKost
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)metodiske utfordringer har barn med innvandrerbakgrunn blitt ekskludert fra disse undersøkelsene. Det finnes derfor lite kunnskap om hva denne gruppen spiser. På bakgrunn av dette ble «Ernæring og helse blant barn med ... -
En studie av sensoriske dommeres sensitivitet
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Sensorisk analyse er en vitenskapelig metode som benyttes for å vurdere produkter ved hjelp av de menneskelige sansene syn, lukt, smak, hørsel og berøring. Det er kjent at mange faktorer kan innvirke på sensoriske bedømmelser, ... -
Norge rundt på 21 dager: En kvalitativ studie av Romeriksløftets prosjekt for å fremme fysisk aktivitet hos grunnskoleelever
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og formål: Romeriksløftet er et folkehelseprosjekt på Øvre Romerike hvor formålet er å få barn og unge til å bli nysgjerrige på fysisk aktivitet og fremme uorganiserte aktiviteter. Norge rundt på 21dager («Norge ... -
Kroppsbildet til flyktninger i Vest-Sahara relatert til prevalens av overvekt og fedme blant kvinner og menn
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Kroppsbildet er retningsgivende for preferert kroppsvekt. Blant de kvinnelige flyktningene i Vest-Sahara har det blitt rapportert høye nivåer overvekt i tidligere studier. Tidligere studier har også indikert at ... -
Evaluering av kostholdet blant saharawiske flyktninger i Algerie: Kartlegging av kostholdets kvalitet samt bruk av tobakk og alkohol
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Background: The prevalence of overweight and obesity in the world is increasing, particularly among people living in developing countries. This trend has also been found among refugees living in refugee camps in Algeria. ...