Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Subject "VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811"
Now showing items 21-31 of 31
-
Nutrition literacy: utvikling og utprøving av et spørreskjema som måler grader av nutrition literacy
(Master thesis, 2009)Målsetting og problemstilling: Den store tilførselen av kostholdsinformasjon stiller krav til at mottakerne kan forstå, kritisk vurdere og evaluere slik informasjon (Pettersen, 2009). Slike kunnskaper og ferdigheter kan ... -
Oksidasjonsnivå i marine omega-3 produkter tilgjengelig for norske forbrukere
(Master thesis, 2010)Marine omega-3 (n-3) oljer inneholder de høyt flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). EPA- og DHA-konsentrasjon gjør en olje utsatt for oksidasjon. Høsten 2009 ble 113 marine n-3 produkter ... -
Omega-3 index og friske individer - en randomisert kontrollert studie
(Master thesis, 2010)Bakgrunn: Studier viser at omega-3 fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre) kan gi en helsemessig gevinst ved å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. For å redusere denne risikoen anbefales ... -
Prosessevaluering av HEIA-prosjektet på 6. trinn I hvilken grad nådde prosjektet frem til elever og foreldre, og hvordan likte de det?
(Master thesis, 2010)Universitetet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap, gjennomførte i perioden 2007-2009 prosjektet HEIA – mat og aktivitet for god helse – en skolebasert intervensjon hvor målet var å fremme en sunn vektutvikling blant ... -
Retten til fullgod mat ved sykehjem: En menneskerettighetsbasert tilnærming til personalets muligheter og utfordringer ved realisering av denne rettigheten for beboerne
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: I løpet av de siste par tiår har menneskerettighetsbaserte tilnærminger for økonomisk og sosial utvikling fått økt anerkjennelse. Norge har ratifisert alle de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene, og ... -
Sammenlikning av metoder for å kartlegge energibehov i forkant av en fullkostkontrollert studie
(Master thesis, 2011)I fullkostkontrollerte studier er det essensielt med nøyaktig beregning av deltakernes energibehov for å sikre en stabil vekt, da endring i vekt kan påvirke studiens utfall. Hensikten med denne studien var å sammenligne ... -
SAPERE-metoden : pedagogisk metode for sensorisk trening tilpasset norske barnehagebarn i femårsalder
(Master thesis, 2010)Formålet var å tilpasse den svenske versjonen av SAPERE-metoden utviklet for elleve–tolvåringer til norske barnehagebarn i femårsalder. Gjennom metoden er det ønskelig at barn øker bevisstheten rundt sansene og lærer å ... -
Stressa forhold til mat? En kvalitativ studie om unge idrettsutøveres tanker og holdninger til mat
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: Tidligere studier viser en høy forekomst av spiseforstyrrelser blant toppidrettsutøvere sammenlignet med den øvrige befolkningen, spesielt innenfor vektavhengige idretter. Lite forskning er gjort i forhold til ... -
Ungdom og skolemåltidet
(Master thesis, 2011)Skolen er en viktig arena i det helsefremmende arbeidet. Målsettingen med denne undersøkelsen var å øke forståelsen for ungdoms valg av skolemat. Kunnskap om det fysiske og sosiale miljøets påvirkning på prosesser knyttet ... -
Vitamin D-status - en studie blant friske unge kvinner og menn bosatt i Oslo omegn
(Master thesis, 2010)Bakgrunn: Det er mindre kjent hvilket nivå av s-25(OH)D friske unge, voksne har, mens man har mer kjennskap til s-25(OH)D-nivå i utsatte grupper. Man vet imidlertid at nordmenn spiser for lite fisk i forhold til anbefalingene. ... -
Økologisk mat: hvilke motivasjoner finnes hos en gruppe forbrukere til å kjøpe økologisk mat?
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: Økologisk mat er produsert uten at det er benyttet sprøytemidler, kunstgjødsel eller genmodifiserte organismer. Etterspørsel og forbruk av økologisk mat er økende i Norge, men flere vitenskapelige miljøer har ...