To really know them you have to grow them
Journal article, Peer reviewed
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/5425Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Charnock C, Tunsjø HS, Hjeltnes B. To really know them you have to grow them. Bioingeniøren. 2017;8Sammendrag
Bakgrunn: Kun en liten andel av bakteriene
i komplekse miljøer som jord, vann
og sedimenter lar seg dyrke på syntetiske
medier. Identifisering av flere bakterier vil gi
ny viten om biosfærens samlede genetiske
og metabolske potensial. Dessuten omfatter
bakterielle produkter en rekke nyttige
farmasøytiske midler, blant annet antibiotika
hvor det er et sårt behov for nye tilskudd.
Denne artikkelen tar for seg hvorfor mange
taksa vanskelig lar seg dyrke og presenterer
utvalgte strategier som er blitt brukt for å få
flere bakterier til å vokse på laboratoriet.
Materiale og metode: Artikkelen er basert
på en gjennomgang av tilgjengelig litteratur
om utfordringer knyttet til dyrkning av bakterier
på laboratoriet, ny forskning på feltet
og på forfatternes egne erfaringer.
Resultater/Diskusjon: Strategien med å
lage vekstmedier som i større grad gjenspeiler
bakteriens naturlige miljø, har ført
til at flere taksa enn tidligere nå kan dyrkes
rutinemessig på agarskåler. Videre har
mikrobiologer avdekket at noen bakterier
kun vokser og deler seg med bidrag fra en
hjelpestamme. Kokultur har gitt oss adgang
til bakterier som ikke vokser alene på syntetiske
medier. I en neste generasjons tilnærming,
for eksempel ved bruk av diffusjonskammere,
har forskere flyttet laboratoriet ut
i felten. Fanget bak halvgjennomtrengelige
membraner, men ikke avskjært fra molekylene
rundt dem, vokser og deler bakteriene
seg i miljøet der de hører hjemme. Vi har
begynt å høste av disse teknikkene i form
av nyttige stoffer produsert av bakterier
som nå kultiveres for første gang. Likevel
forblir mesteparten av bakteriene «udyrkbare
» og deres eventuelle produkter er ennå
ikke tilgjengelige for oss. Det er estimert at
små molekyler produsert av bakterier utgjør
109 unike forbindelser og det er holdepunkter
for å tro at noen av disse kan være nye
klasser av antibiotika. Finpussing av eksisterende
og utvikling av nye dyrkningsmetoder
for mikrober vil gi oss adgang til og et
mangfold av genetiske og biokjemiske ressurser
av betydning for næringsmiddel-, farmasøytisk
og kjemisk industri.