Ovn til matlaging i utviklingsland
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/1216Utgivelsesdato
2012Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Under utplasseringsperioden før jul var jeg tre måneder i Uganda. Det var under dette oppholdet jeg ble kjent med problematikken rundt matlagingssituasjonen på lansbygda i Uganda. Kvinnene lagde i stor grad mat over bål. Dette medbringer høy helserisiko. Denne måten å lage mat på er heller ikke særlig effektiv med tanke på brensel. Dette er et tema jeg har valgt å fokusere på under master prosjektet mitt, da jeg ser et stort forbedringspotensial.
Målet er å forbedre hverdagen helsemessig og økonomisk for kvinnene. Her fokuseres det på helse, sikkerhet, økonomi og effektivisering av brensel.
Prosessen inneholder materialutforskning, formutvikling med sluttprodukt og en begynnende realisering av prosjektet i Uganda.
På landsbygda i Uganda er det vanlig å varme opp mat over bål. Her forsvinner store deler av varmen ut i luften, og bare få prosent av varmeenergien blir utnyttet.
Et høyt forbruk av ved betyr enten høye kostnader, eller mye tid brukt på å sanke inn veden.
Ved bruk av bål over lengre tid, er det høy risiko for røykforgiftning og brannskader.
Dette prosjektet er vinklet mot matlaging i utviklingsland. Jeg har forholdt meg til en landsby i Uganda, men ser for meg at dette prosjektet kunne vært satt opp også andre steder med tilsvarende utgangspunkt
Beskrivelse
Master i produktdesign