Blar i ODA Open Digital Archive på forfatter "Pettersen, Kjell Sverre"
-
Assessing adolescents’ perceived proficiency in critically evaluating nutrition information
Naigaga, Desire Alice Sandra Mpolampola; Pettersen, Kjell Sverre; Henjum, Sigrun; Guttersrud, Øystein (International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity;(2018) 15:61, Journal article; Peer reviewed, 2018-06-28)Background: Over the recent past, there has been an increase in nutrition information available to adolescents from various sources, which resulted into confusion and misinterpretation of the dietary advice. Results from ... -
Beskrivelser av måltidsstruktur og måltidstilbud overfor ungdom i barnevernsinstitusjoner i Norge
Nysether, Tina Bardosen; Vik, Catrine; Terragni, Laura; Pettersen, Kjell Sverre (Journal article; Peer reviewed, 2017)Bakgrunn Ungdom som oppholder seg i norske barneverninstitusjoner er en sårbar gruppe. Mange har trolig opplevd mangel på måltidsstruktur og begrenset tilgang på sunn mat under oppveksten, noe som barneverninstitusjonene ... -
Beyond Culture and Language: Access to Diabetes Preventive Health Services among Somali Women in Norway
Gele, Abdi A.; Torheim, Liv Elin; Pettersen, Kjell Sverre; Kumar, Bernadette (Journal of Diabetes Research;2015, Journal article; Peer reviewed, 2015)Despite the high prevalence of type 2 diabetes in some immigrant and refugee communities in Norway, there is very little information available on their utilization of diabetes prevention interventions, particularly for ... -
Bruk av «concept cartoons» i kombinasjon med digitalt student-respons-system for å støtte læring i Anatomi, fysiologi og biokjemi i sykepleierutdanningen - En undervisningsstrategi for å fremme studentaktiv læring.
Finbråten, Hanne Søberg; Guttersrud, Øystein; Foss, Camilla; Pettersen, Kjell Sverre; Tørris, Christine; Meyer, Mona Elisabeth; Halvorsrud, Hedvig; Stensrud, Helge; Sandbekken, Ida Hellum; Sæland, Mone Eli; Grønlien, Heidi Kristine (Peer reviewed; Journal article, 2023)Bakgrunn: Gode kunnskaper i anatomi, fysiologi og biokjemi (AFB) er nødvendig for at sykepleierstudenter skal kunne utvikle et klinisk blikk. Resultater fra nasjonal eksamen i AFB viser at mange sykepleierstudenter strever ... -
Deltakere i kostveiledning sine opplevelser av barrierer, sosial støtte, self-efficacy og nutrition literacy for oppnåelse av vektreduksjon.
Schwaiger, Eireen Linge (MAEH;2017, Master thesis, 2017)Bakgrunn:Overvekt/fedme er viktige helseutfordringer i verden, og Norge er intet unntak. Offentlig og privat sektor i Norge tilbyr profesjonell ernæringsveiledning til overvektige. Suksessraten er imidlertid ikke høy for ... -
Development and validation of an instrument to assess oral health literacy in Norwegian adult dental patients
Stein, Linda Maria; Pettersen, Kjell Sverre; Bergdahl, Maud; Bergdahl, Jan (Journal article; Journal article, 2015) -
Diabetes Risk by Length of Residence among Somali Women in Oslo Area
Gele, Abdi Ali; Pettersen, Kjell Sverre; Kumar, Bernadette N.; Torheim, Liv Elin (Journal article; Peer reviewed; Journal article, 2016)Type 2 diabetes represents a major health problem worldwide, with immigrants strongly contributing to the increase in diabetes in many countries. Norway is not immune to the process, and immigrants in the country are ... -
Diabetessykepleiere i Norge sine oppfatninger av pasienters «health literacy»
Finbråten, Hanne Søberg; Pettersen, Kjell Sverre (Vård i Norden;32(3), Journal article; Peer reviewed, 2012)AimTo identify diabetes nurses' experience with patients’ three hierarchical levels of health literacy (HL): Functional HL (FHL), interactive HL (IHL) and critical HL (CHL). Background Diabetic patients receive health ... -
The effectiveness of a low-carbohydrate diet in management of type 2 diabetes - A systematic review of the current literature
Haugen, Henny-Kristine (MAEH;2014, Master thesis, 2014)Background: Dietary treatment is a key factor in management of type 2 diabetes (T2D), and facilitation of a healthy diet is essential to achieve treatment goals. Traditionally, a low-fat, high-carbohydrate diet has been ... -
Effects of the Conceptual Model of Health Literacy as a Risk: A Randomised Controlled Trial in a Clinical Dental Context
Stein, Linda Maria; Bergdahl, Maud; Pettersen, Kjell Sverre; Bergdahl, Jan (International Journal of Environmental Research and Public Health;Volume 15, Issue 8, Journal article; Peer reviewed, 2018-08)Numerous conceptual models of health literacy have been proposed in the literature, but very few have been empirically validated in clinical contexts. The aim of this study was to test the effects of the conceptual model ... -
En analyse av brukervennligheten til en brosjyre om sykdommen tuberkulose
Tran, Phuong Thai Minh (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Målsetting og problemstilling: Tuberkulose er et betydelig folkehelseproblem internasjonalt med 9,4 millioner nye registrerte tilfeller i 2008 og cirka 2 millioner dødsfall hvert år (WHO rapport, 2009). Implementering av ... -
En kartlegging av personlige treneres ernæringskunnskaper, og casebaserte kostholdsråd
Nordgård, Tonje Elise (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: Personlige trenere (PT) tilknyttet treningssentre har de siste årene fått en stadig større og viktigere plass i det forebyggende helsearbeidet i Norge, og dermed en økende grad av kostholdsrådgivning. Slikt ... -
En norsk pilotstudie av helsesøstres oppfatninger av pasienters health literacy: helsefremmende allmenndannelse
Finbråten, Hanne Søberg; Pettersen, Kjell Sverre (Nordisk Tidsskrift for Helseforskning;8 (1), Journal article; Peer reviewed, 2012)Bakgrunn: Uttrykket “ansvar for egen helse” innebærer også evnen til kritisk evaluering av helseinformasjon. Slike kunnskaper og ferdigheter reflekterer health literacy (HL) – på norsk; helsefremmende allmenndannelse, som ... -
Ernæringskunnskap hos fedmeopererte
Julie, Conradi (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn og problemstilling: Økningen av fedmeoperasjoner (FO), i kombinasjon med økt tilgang til ernæringsinformasjonskilder i samfunnet, kan utgjøre en helserisiko for enkelte av de opererte på sikt. Dette gjelder ... -
Establishing the HLS-Q12 short version of the European Health Literacy Survey Questionnaire: latent trait analyses applying Rasch modelling and confirmatory factor analysis
Finbråten, Hanne Søberg; Larsson, Bodil Wilde; Nordström, Gun; Pettersen, Kjell Sverre; Trollvik, Anne; Guttersrud, Øystein (BMC Health Services Research;(2018) 18:506, Journal article; Peer reviewed, 2018-06-28)Background: The European Health Literacy Survey Questionnaire (HLS-EU-Q47) is widely used in assessing health literacy (HL). There has been some controversy whether the comprehensive HLS-EU-Q47 data, reflecting a conceptual ... -
Et bærekraftig skolekjøkken? En studie av Mat- og helse- lærere på ungdomstrinnets undervisningsstrategier om temaet “bærekraftighet”
Joa, Bodil Kjus (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Bakgrunn: Menneskene i den vestlige verden forbruker daglig sannsynligvis mer av jordas ressurser enn den klarer å fornye. En stor del av klimautslippene kan tilskrives matsektoren. I 2002 besluttet FN at perioden 2005-2014 ... -
Experiences with nutrition-related information during antenatal care of pregnant women of different ethnic backgrounds residing in the area of Oslo, Norway.
Garnweidner, Lisa Maria; Pettersen, Kjell Sverre; Mosdøl, Annhild (Midwifery;29(12), Journal article; Peer reviewed, 2013)Objective: to explore experiences with nutrition-related information during routine antenatal care among women of different ethnical backgrounds. Design: individual interviews with seventeen participants were conducted ... -
Explaining variance in health literacy among people with type 2 diabetes: the association between health literacy and health behaviour and empowerment
Finbråten, Hanne Søberg; Guttersrud, Øystein; Nordström, Gun; Pettersen, Kjell Sverre; Trollvik, Anne; Wilde-Larsson, Bodil (BMC Public Health;20:161, Peer reviewed; Journal article, 2020-02-03) -
Factors associated with maintenance of a healthy diet in weight reduction program participants
Borge, Tiril Cecilie (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Understanding why and how some people succeed in changing their weight-related behaviors, like dietary behaviors, whereas the majority does not, should be an essential research priority. Identifying ... -
Forbrukeres kunnskap om, holdninger til og innkjøpsmengde av bærekraftige matvarer
Øien, Inger-Elisabeth; Rue, Renate (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Verdens matproduksjon og forbruk har betydelig og økende negativ effekt på miljøet. I løpet av få tiår har et multinasjonalt industrielt jordbrukssystem endret matproduksjonen og samtidig forbrukernes preferanser ...