Beskrivelser av måltidsstruktur og måltidstilbud overfor ungdom i barnevernsinstitusjoner i Norge
Journal article, Peer reviewed
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/5655Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Nysether TB, Vik C, Terragni L, Pettersen KS. Beskrivelser av måltidsstruktur og måltidstilbud overfor ungdom i barnevernsinstitusjoner i Norge. Norsk Tidsskrift for Ernæring. 2017;29(3) http://www.ntfe.no/i/2017/3/tfe-2017-03-324Sammendrag
Bakgrunn
Ungdom som oppholder seg i norske barneverninstitusjoner er en sårbar gruppe. Mange har trolig opplevd mangel på måltidsstruktur og begrenset tilgang på sunn mat under oppveksten, noe som barneverninstitusjonene via offentlige direktiver forplikter seg til å følge opp ovenfor beboerne. Studien har således hatt følgende problemstilling: Hvordan er måltidsstruktur og måltidstilbud overfor ungdom i barnevernsinstitusjoner i Norge?
Metode
Individuelle intervjuer av i alt 37 ansatte med innsikt i matansvaret for ungdom i 29 norske barneverninstitusjoner i Region Øst, med Qualitative Description som teoretisk, metodisk rammeverk for svarfortolkningen.
Resultater
Måltidsstruktur og måltidstilbudet varierer blant barneverninstitusjoner. Dette skyldtes muligens ulik matlagingskompetanse og matinteresse blant de matansvarlige, samt ungdommenes grad av innflytelse på hva som burde serveres. Det virker også som informantene hadde ulikt syn på matens overordnede betydning; enten mat for trivsel, eller mat for helse.
Konklusjon
Det kan være behov for å prioritere en fastere måltidsstruktur og tilby et sunnere kosthold for ungdom i flere av de undersøkte barnevernsinstitusjonene. Særlig gjelder dette mange statlige institusjoner. Matansvarlige ansatte i barnevernsinstitusjoners kunnskap om ernæring og matlagings-ferdigheter har trolig forbedringspotensial.