Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Issue Date
Now showing items 41-60 of 210
-
Nutrition literacy hos 10. klasseelever i en østlandskommune
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Sammendrag: I dagens samfunn blir ungdommer hyppig eksponert for kostholdsinformasjon via ulike medier. Det blir dermed viktig for dem å kunne forstå og kritisk evaluere denne form for informasjon. Formålet med masterstudien ... -
Økologisk mat: hvilke motivasjoner finnes hos en gruppe forbrukere til å kjøpe økologisk mat?
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: Økologisk mat er produsert uten at det er benyttet sprøytemidler, kunstgjødsel eller genmodifiserte organismer. Etterspørsel og forbruk av økologisk mat er økende i Norge, men flere vitenskapelige miljøer har ... -
Brukererfaring om brukermedvirkning : en kvalitativ studie av brukerlæreres sin opplevelse med brukermedvirkning i møte med kommunens psykiske helsetjenester
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)TEMA: Brukermedvirkning i lys av empowermentideologien. HENSIKT: Studien har som hensikt å studere brukerlæreres sine opplevelser med brukermedvirkning, i møte med kommunens psykiske helsetjenester. METODE: En kvalitativ ... -
Spis sunt – er unge mennesker lei maset?
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Informasjon om kosthold og sunn mat er tilgjengelig via en rekke kilder i samfunnet og mye har ulik kvalitet og mangler knyttet til vitenskapelig forankring. Ungdom er en utsatt og lett påvirkelig målgruppe når det gjelder ... -
Hvordan oppleves ernæringskommunikasjonen i svangerskapsomsorgen? En kvalitativ studie av kvinner og helsepersonell i en helsestasjon
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Denne studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen rundt de ulike faktorer som kan antas å påvirke valg av mat og endring av helseatferd i svangerskapet. Studien ser på endringene kvinnene gjør, gjennom ... -
Hvilke spesifikke kost- og aktivitetsatferder er sterkest relatert til overvekt?
(Master thesis, 2011)Overvekt er et stadig økende problem, i Norge så vel som resten av verden. Samtidig som vi blir mer bevisste på problematikken, klarer vi ikke å snu den globale trenden. Vi mår ikke de norske anbefalingene, verken når det ... -
En prospektiv kartlegging av risiko for underernæring blant pasienter som får strålebehandling mot endetarms og analkreft
(Master thesis, 2011)The purpose of this study was to illustrate if the survey of nutritional risk and efforts against malnutrition is feasible during radiotherapy in the departemment of Oncology patients with rectal and anal cancer. Subjects ... -
Ungdom og skolemåltidet
(Master thesis, 2011)Skolen er en viktig arena i det helsefremmende arbeidet. Målsettingen med denne undersøkelsen var å øke forståelsen for ungdoms valg av skolemat. Kunnskap om det fysiske og sosiale miljøets påvirkning på prosesser knyttet ... -
Iodine intake and iodine status among lactating women and their children in the Saharawi refugee camps, Algeria
(Master thesis, 2011)Background: People in the long-term refugee camps in the Algerian desert are exposed to high iodine intakes from water and animal milk. At the same time the goitre rate is very high, with a goitre prevalence of 18 % for ... -
Et bærekraftig skolekjøkken? En studie av Mat- og helse- lærere på ungdomstrinnets undervisningsstrategier om temaet “bærekraftighet”
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Bakgrunn: Menneskene i den vestlige verden forbruker daglig sannsynligvis mer av jordas ressurser enn den klarer å fornye. En stor del av klimautslippene kan tilskrives matsektoren. I 2002 besluttet FN at perioden 2005-2014 ... -
Factors associated with maintenance of a healthy diet in weight reduction program participants
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Understanding why and how some people succeed in changing their weight-related behaviors, like dietary behaviors, whereas the majority does not, should be an essential research priority. Identifying ... -
Økologisk mat i Forsvaret - holdninger til økologisk mat og landbruk blant brukerne av Forsvarets messer
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Dette er en undersøkelse som ble gjort i forbindelse med en masteroppgave innenfor masterstudiet i mat, ernæring og helse ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Undersøkelsen ble utført i Forsvarets messer ved ... -
Matvaner hos aktive eldre
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)De fleste som går ut av arbeidslivet og inn i pensjonisttilværelsen har i dag ofte bedre helse, er opptatt av sunne kostvaner og er mer aktive enn eldre har vært tidligere. Formålet med prosjektet har vært å få en dypere ... -
The development and evaluation of a bread baking intervention
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bread is part of the Norwegian food culture, and a large part of our daily diet. However, the intake of fibre and hole grains is to low, and the Norwegian government encourages an increase in the intake of wholemeal bread ... -
Infant feeding practices among mothers with and without HIV in Western Cape, South Africa
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)The HIV prevalence in adults and children in South Africa is high. South Africa is also a country where the breastfeeding rate is low and the child mortality rate is high. HIV-infected mothers have to weigh the risk of ... -
Mattilbud for rusmiddelavhengige. En kartlegging og vurdering av mattilbudet ved institusjoner tilknyttet Rusmiddeletaten i Oslo
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: For om lag ti år siden ble det for første gang satt fokus på rusmiddelavhengiges svært mangelfulle kosthold. I 2011 ble det startet et prosjekt i regi av Oslo kommune, med mål om å bedre ernæringsstatus ... -
Sykepleieres erfaringer med å bruke empowermentideologien i praksis
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Pasientmedvirkning og pasientinnflytelse, har i økende grad kommet i fokus. Første gang Verdens helseorganisasjon inkluderte deltakelse som et begrep, var på en internasjonal konferanse for primærhelsetjenesten ... -
Sosioøkonomiske ulikheter i nordmenns grønnsaksforbruk. En kvantitativ studie av individuelle og miljømessige barrierer for grønnsaksforbruk i ulike sosioøkonomiske grupper
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Sosioøkonomiske ulikheter i grønnsaksforbruk blant nordmenn er veldokumentert. Hva som ligger til grunn for denne ulikheten i kosthold, er imidlertid uklart. Hensikten med masteroppgaven var å beskrive de sosioøkonomiske ... -
Melkeforbruk blant unge nordmenn: En studie av kunnskap, holdninger og informasjonskilder
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Melk og meieriprodukter har tradisjonelt vært en viktig del av det norske kostholdet. Melkeforbruket har hatt en kraftig nedgang de siste 50 årene, og er fortsatt synkende. Masterprosjektet har hatt til hensikt ... -
The realization of the human right to adequate food among women and children living in a slum area of Kampala city Uganda
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)The objective of this study was to assess the realization of the right to adequate food focusing on women and children living in one of the slums in Kampala City Uganda. Respondents of this study were categorised into right ...