Mat og miljøterapi. En kvalitativ studie av miljøterapeutenes erfaringer med mat som miljøterapi på en barnevernsinstitusjon.
Master thesis
Published version
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- SAM - Master i Barnevern [111]
Abstract
Denne masteroppgaven omhandler hvordan miljøterapeuter på bofellesskaper / barneverninstitusjoner bruker diverse miljøterapeutiske verktøy for å styrke relasjonen til barn og ungdom. Målet med denne studien er å undersøke miljøterapeutenes erfaringer med bruk av aktiviteter, spesielt mat og matlaging som verktøy i møte med beboere, og hva som skal til for å danne grunnlag for et godt samarbeid mellom beboere og ansatte på institusjoner. Videre prøver jeg å kartlegge strukturen rundt mattilbudet på barnevernsinstitusjoner, kosthold og hvordan dette kan påvirke helsen til beboerne.
Studien er basert på 6 kvalitative individuelle forskningsintervjuer med miljøterapeuter på en barnevernsinstitusjon. Studien er ute etter miljøterapeutenes virkelighet og opplevelse av relasjonsbygging på institusjonen, spesielt når det gjelder maktrelasjoner og anerkjennelse av kulturelle forskjeller. Jeg har koblet mat og de tidligere nevnte prosesser til miljøterapi, Bourdieus kapitalteori, samt traumebasert omsorg og hvordan mat kan være med på å skape trygghet og gode relasjoner til ungdom for å videre hjelpe dem med selvregulering.
Informantene er rekruttert fra en omsorgsinstitusjon i Viken kommune. Hovedfunn i studien viser at miljøterapeuter opplever at de bruker forskjellige verktøy for å bygge en god relasjon til brukere og at maten kan være et av dem til tross for noen utfordringer. Informantene opplever at slike utfordringer kan handle om kulturelle, personlige og organisatorisk begrensninger.
Institusjonenes mattilbud var variert, men ungdommenes forhold til mat var ikke alltid lik. Noen hadde høyt sukkerinntak, noen hadde dårlige erfaringer med mat før innflyttingen på institusjonen, mens andre hadde gode minner til mat og matlaging.
Matlaging var påvirket av både ansattes og ungdommens interesse, men informantene var enige i at mat og måltider var viktig for trivsel, relasjonsbygging og felleskap på barneverninstitusjoner.
Det konkluderes med at mat, kosthold og måltider er et viktig miljøterapeutisk verktøy som miljøterapeuter bruker for å gi ungdom støtte og omsorg.
Fellesskapet rundt måltider på barneverninstitusjoner har betydning ved at det skaper en opplevelse av hverdagslig samvær. Det får betydning ved at relasjonene mellom ansatte og beboere blir bedre. Dette kan også gi positiv effekt på barnas trivsel. I tillegg får det betydning ved at barna opplever seg likeverdige og akseptert for den de er.