Samtaler med barn i vanskelige livssituasjoner: "Gjennom den daglige og nære kontakten med barna i barnehagen er barnehagen i en sentral posisjon til å kunne observere og motta informasjon om barnas omsorgs- og livssituasjon". Hvordan kan samtalen mellom barnehagelærere og barna være et bidrag til dette?
Master thesis
Published version
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- SAM - Master i Barnevern [111]
Abstract
Dette forskningsprosjektet har satt søkelys på barnehagelæreres erfaringer og refleksjoner rundt det å samtale med barn som av ulike årsaker befinner seg i vanskelige livssituasjoner. Det blir satt søkelys på hvordan overordnede strukturer, i form av eksempelvis politikk og utdanning, gir både muligheter og begrensninger for barnehagelærere. På individnivå vil man se på hvordan tillit, relasjon og ulike perspektiver gir muligheter og begrensninger.
Tema for oppgaven er:
- Samtaler med barn i vanskelige livssituasjoner
Forskningsspørsmålet for oppgaven er:
- «Gjennom den daglige og nære kontakten med barna i barnehagen er barnehagen i en sentral posisjon til å kunne observere og motta informasjon og barnas omsorgs- og livssituasjon». Hvordan kan samtalen mellom barnehagelærere og barna være et bidrag til dette?
Oppgaven er basert på fire semi-strukturerte intervju med barnehagelærere som har erfaring fra kommunal eller privat barnehage i Norge. Gjennom analysemetoden tematisk analyse har fire hovedtema blitt presentert:
- Verktøy i samtaler med barn
- Utfordringer i samtaler med barn
- De vanskelige samtalene
- Samarbeid med andre instanser
Oppgaven tar utgangspunkt i et sosialkonstruktivistisk perspektiv, presentert ved Per Koren Solvang. Oppgaven vil knyttes opp til ulik teori av blant annet Harold Øvreeide og Trine Marie Trøften Gamst. I tillegg vi oppgaven knyttes opp mot barnet-i-kontekst som analyseenhet og et kontekstualisert hverdagslivperspektiv av Oddbjørg Skjær Ulvik og Liv Mette Guldbrandsen.