Selvmordsforebygging blant ungdom: En kvantitativ studie
Abstract
Bakgrunn: Selvmordsatferd og selvskading er et alvorlig folkehelseproblem. Blant unge voksne har man sett at tanker om å ta sitt eget liv har debutert allerede i tidlig skolealder. Økt fokus på psykisk helse i skolen og bredere kompetanse blant skolepersonell kan være forebyggende.
Hensikt: Formålet med forskningsartikkelen var å evaluere effekten av gatekeeperopplæring som et selvmordsforebyggende tiltak blant ungdom, med fokus på skolepersonell og deres utvikling etter opplæringen. Refleksjonsoppgavens hensikt var å få en bredere forståelse av temaet selvmordsforebygging ved å belyse hvilke tiltak som benyttes i forebygging av selvmord blant ungdom samt effekt av tiltak.
Teoretisk forankring: Helsefremmende teori danner det teoretiske grunnlaget for forskningsartikkelen. Studien er forankret i kvantitativ metode. En systematisk oversikt og metaanalyse ved bruk av Stata ble utført av kontrollerte studier. Den metodiske tilnærmingen i refleksjonsoppgaven var litteraturstudie i form av en systematisk oversikt.
Resultater: Forskningsartikkelen er basert på elleve kontrollerte studier. Mestringstro, faktisk kunnskap og holdninger viste signifikante effekter av opplæringen og noen av disse effektene så ut til å øke jo lenger opplæringen varte. Refleksjonsoppgaven er basert på ti artikler som belyser tiltak som benyttes i forebygging av selvmord blant ungdom og tydeliggjør faktorer som kan ha betydning for ungdommenes selvmordstanker og selvmordsatferd.
Konklusjon: Skolebasert gatekeeperopplæring ser ut til å være en egnet selvmordsforebyggende metode blant ungdom. Tiltak innen fysisk aktivitet, psykisk helse og matvaner, samt sosial tilknytning og relasjoner synes også å kunne ha betydning for ungdommenes selvmordstanker og selvmordsatferd