"Vi kan jo ikke lengre være fremmed for en tilbakeføring" En kvalitativ studie av ansatte i barnevernstjenstens relasjonsarbeid og oppfølging av forledre etter vedtak om omsorgsovertakelse
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2823864Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
De siste fire årene har antall barn under barnevernets omsorg gått ned. På tross for den synkende trenden, så har det vært et økt fokus på hvordan barnevernstjenestens jobber med oppfølging og tilbakeføring av barn til foreldrene etter en omsorgsovertakelse.
Denne masteroppgaven undersøker hvordan ansatte i barnevernstjenestene forholder seg til relasjonsarbeid, oppfølging av foreldre og hvordan de jobber mot tilbakeføring etter vedtak om omsorgsovertakelse. For å belyse denne tematikken har det blitt gjennomført fem kvalitative intervjuer med ansatte i ulike barnevernstjenester. Intervjuene har hatt en semistrukturert form, og datamaterialet har i senere tid blitt analysert tematisk, og basert på teori fra den systemiske forståelsen av menneskelige relasjoner, kommunikasjon og kontekst.
Gjennom analyse og tolkning av datamaterialet kommer det frem at ulike faktorer spiller inn for ansatte i barnevernstjenesten arbeid med foreldre etter vedtak om omsorgsovertakelse. Funn fra denne studien viser at relasjoner mellom barnevernsansatte, foreldre og fosterforeldre virker inn på oppfølgings- og tilbakeføringsarbeidet. Funnene i denne studien samsvarer med øvrige studier på området som fastslår at både barnets og foreldrenes utvikling påvirkes av relasjonene med barnevernsansatte og fosterforeldre.
Studiet tar for seg en dagsaktuell problematikk hvor det i disse dager gjennomføres flere systemendringer. Studien viser imidlertid at selv informantene har begynt å reflektere over egen praksis, så vil det kreve tid og arbeid så vil det kreve tid og arbeid før endringene på systemnivå samsvar med den daglige utøvelsen av arbeidet.