Arbeidsdeltakelse og mental helse - En studie av betydningen av arbeid og allierte personer
Abstract
Det kan være lett å tenke at psykiske helseproblemer er noe unormalt og at tiltakene som må iverksettes på arbeidsplassen må være ekstraordinære, men ordinær personalpolitikk blir essensiell. Målet med studien er å undersøke på hvilken måte arbeid er positivt for arbeidstakere med en psykisk lidelse, og hvilken rolle ledere og støtteapparat har som allierte.
Studien ble gjennomført som et delprosjekt under Friskgården. Det empiriske utvalget besto av dybdeintervjuer, samt fokusgrupper, med arbeidstakere, arbeidsgiver og veiledere i arbeidsrettet tiltak. Funnene indikerer at personer som fungerer i rollen som alliert er noe som endrer seg og som er situasjonsavhengig. Videre synes funnene å fordre en åpenhet om mental helse på arbeidsplassen for at personer i jobbsammenheng kan fungere som allierte, noe som bidrar til litteraturen om allierte personer. Funnene synes også å vise at individer rundt informantene som fungerer som støttespillere og/eller allierte synes det gi opplevelse av trygghet.
Det teoretiske bidraget vedrørende mental helse i jobbsammenheng er at tilrettelegging på arbeidsplassen, sosial støtte fra ledere og kollegaer, evnen til å ta vare på seg selv og kjenne egne grenser synes å være viktig for å fungere godt i arbeid. Arbeid synes å gi opplevelse av mestring og informantene beskriver prososial motivasjon som noe som gir dem energi på jobb. I tillegg viser funnene at informantene vektlegger godt arbeidsmiljø og tilknytning til kollegaer som viktig for deres arbeidsdeltakelse.