Perspektivtegning i praksis: En kvalitativ undersøkelse av undervisningsmetoder
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2762463Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteravhandlingen har undervisning av perspektivtegning som overordnet tema. Undersøkelsen omhandler undervisningspraksis innen perspektivtegning på mellomtrinnet i den norske grunnskolen og ser dette i sammenheng med Ludvigsen-utvalgets syn på dybdelæring og den pågående revisjonen av Kunnskapsløftet. For å svare på dette har følgende problemstillinger blitt stilt:
- Hvordan gjennomføres undervisning i perspektivtegning i kunst og håndverk på mellomtrinnet?
- Hvordan tilrettelegge for en bedre forståelse av perspektivtegning for elevene?
Avhandlingen plasserer seg innenfor et sosialkonstruktivistisk vitenskapteoretisk ståsted. Undersøkelsen anvender en kvalitativ forskningsmetode gjennom dybdeintervju med fire faglærere som underviser på mellomtrinnet. Resultatene fra undersøkelsen blir så sett i sammenheng med en sosiokulturell læringsteori, samt satt inn i en fagpolitisk kontekst gjennom Ludvigsen-utvalgets rapporter; NOU 2014:7 og NOU 2015:8.
Resultatene fra undersøkelsen avdekker en undervisningspraksis som er sterkt styrt av maler og trinn-for-trinn-metoder, og dermed forankret innen den sosiokulturelle læringsteorien. Valget av fremgangsmetode kritiseres, da det ikke vies nok tid til repetisjon til at elevene tilegner seg ferdigheter innen perspektivtegning. Dette blir da drøftet opp mot Ludvigsen-utvalgets funn i sammenheng med dybdelæring og progresjon.
Avhandlingens praktisk-estetiske arbeid tar utgangspunkt i informantenes mal og utforsker mulighetsrom og videreutvikling av perspektivtegning i forbindelse med dette.