Konfliktnivå hos samboende partnere og dens effekt på helserelatert livskvalitet
Abstract
Bakgrunn: Parforholdet har effekt på helsen og det er kvaliteten på relasjonen i parforholdet som påvirker helse (fysisk og psykisk). Det er et kunnskapshull når det gjelder hva som påvirker kvaliteten på parforholdet. Det er ikke forsket på om konfliktnivået i parforhold påvirker helserelatert livskvalitet. Det ble ikke plass til å utdype teori i artikkelen og jeg ønsket dermed å drøfte teorien jeg i utgangspunktet hadde tenkt å anvende som teoretisk perspektiv i refleksjonsoppgaven.
Hensikt: Å undersøke om konfliktnivået i parforholdet påvirker helserelatert livskvalitet mentalt og fysisk og slik sett bidra til økt kunnskap om faktorer som påvirker helserelatert livskvalitet. I refleksjonsnotatet er hensikten å utdype teorien salutogenese og undersøke hvordan denne teorien fungerer som utgangspunkt for masterartikkelen.
Metode: Masterartikkelen er en tverrsnittsundersøkelse med utgangspunkt i datamaterialet «Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon» (NorLAG). Det ble benyttet standard multippel regresjonsanalyse for å svare på forskningsspørsmålet. Refleksjonsnotatet er en utdyping av teori og drøfting av teoriens funksjonalitet opp mot masterartikkelen.
Resultat: I masterartikkelen var regresjonsmodellene med psykisk og fysisk helserelatert livskvalitet som avhengig variabel signifikante med en p <0,001. Resultatet fra refleksjonsoppgaven viser at det er mulig å ha et salutogent perspektiv på masterartikkelen.
Konklusjon: Studien indikerer at konfliktnivå i parforholdet påvirker helserelatert livskvalitet signifikant. Konklusjonene i refleksjonsnotatet er at salutogenese kan anvendes som teoretisk perspektiv for masterartikkelen, men den er ikke ideell.
Description
Master i empowerment og helsefremmende arbeid