Browsing HV - Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid by Subject "Ernæring"
Now showing items 1-11 of 11
-
Benefit and risk assessment of iodization of household salt and salt used in bread and bakery products. Opinion of the Panel on Nutrition, Dietetic Products, Novel Food and Allergy of the Norwegian Scientific Committee for Food and Environment
(VKM Report;2020: 05, Peer reviewed; Research report, 2020)Request from the Norwegian Food Safety Authority: Following a report from the National Nutrition Council calling for actions to secure adequate iodine intake in the population, the Norwegian Food Safety Authority requested ... -
Beskrivelser av måltidsstruktur og måltidstilbud overfor ungdom i barnevernsinstitusjoner i Norge
(Journal article; Peer reviewed, 2017)Bakgrunn Ungdom som oppholder seg i norske barneverninstitusjoner er en sårbar gruppe. Mange har trolig opplevd mangel på måltidsstruktur og begrenset tilgang på sunn mat under oppveksten, noe som barneverninstitusjonene ... -
Differences in fruit and vegetable intake and their determinants among 11-year-old schoolchildren between 2003 and 2009
(International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity; 8 (141), Journal article; Peer reviewed; Text, 2011-12-22)Background Fruit and vegetable (FV) intake in children in the Netherlands is much lower than recommended. Recurrent appraisal of intake levels is important for detecting changes in intake over time and to inform future ... -
Eldre personers ernæring og matinntak ved et sykehjem – en pilotstudie
(Peer reviewed; Journal article, 2009)Background Studies have shown that elderly persons in nursing homes can be malnourished. Aim To find out whether elderly persons’ nutritional needs were covered, whether food was satisfactorily served, and whether nursing ... -
Ernæringsrelatert dokumentasjon er mangelfull i journaler til eldre i ernæringsmessig risiko
(Norsk Tidsskrift for Ernæring;Nr. 3, Journal article; Peer reviewed, 2020-09)Bakgrunn I «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring» presiseres det at dokumentasjon knyttet til ernæring er viktig. Helsepersonell er pliktig å journalføre nødvendige opplysninger ... -
Helserelatert livskvalitet og ernæringsstatus blant eldre hjemmeboende over 70 år
(Norsk Tidsskrift for Ernæring;Nr.2/2018, Journal article; Peer reviewed, 2018-06-28)Bakgrunn: Det er vanlig å inkludere helserelatert livskvalitet i kliniske studier, men det er få som har undersøkt dette hos eldre hjemme boende ≥ 70 år. Hensikten med denne studien var primært å beskrive helserelatert ... -
Planning and managing community nutrition work
(Book, 1994)Improved nutrition is an important part of improved health, and therefore of target 16 of the 38 targets for health for all adopted by the Member States of the WHO European Region. During my travels in the Region, I often ... -
Planning, managing and leading public nutrition: Manual for persons involved in public (health) nutrition
(Book, 2015)This book is intended to be a tool for personnel working in the field of public nutrition or related areas. Such personnel may be public nutritionists, community dieticians, physicians, nurses, mid-level managers and ... -
Polyamines: total daily intake in adolescents compared to the intake estimated from the Swedish Nutrition Recommendations Objectified (SNO)
(Journal article; Peer reviewed, 2011)Background: Dietary polyamines have been shown to give a significant contribution to the body pool of polyamines. Knowing the levels of polyamines (putrescine, spermidine, and spermine) in different foods and the contribution ... -
Skolemåltidet i Norge og Finland - en komparativ studie
(Journal article, 2008)Skolemåltidet kan være en spesifikk faktor i å skape et lærende miljø, som vil kunne stimulere til vekst og utvikling og samtidig legge grunnlag for et inkluderende samvær. I denne masteroppgaven ble det gjennomført en ... -
What is the food and drink industry doing in nutrition conferences?
(Journal article; Peer reviewed, 2009)