Blar i HV - Masteroppgaver på forfatter "Terragni, Laura"
-
The application of a new classification of food based on degree and purpose of processing: a quantitative study of Norwegian food sales from a representative sample of retail stores
Solberg, Siri Løvsjø (MAEH;2014, Master thesis, 2014)Background and aim: Although generally recognized that increased consumption of processed foods is contributing to the obesity epidemic, industrial processing is generally underestimated or overlooked in frameworks for ... -
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet: En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
Gjertsen, Marianne (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn Grunnlaget for sunne matvaner legges allerede i barndommen, og skolemåltidet er derfor av stor betydning for elevers kosthold. I Norge har man sett en økning i forekomst av overvekt og fedme hos barn og unge. ... -
En kvalitativ studie om deltakere i en kostintervensjonsstudie og deres holdninger til og erfaring med fisk i livsløpet
Rosendal, Henriette Riis (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn De matvalgene man tar hver dag påvirker helsen. Fisk er en viktig del av et sunt kosthold og myndighetene anbefaler befolkningen to-tre måltider fisk per uke for å forebygge hjerte- og karsykdom og andre ... -
Erfaringer med og holdninger til sped- og småbarnsernæring blant somaliske mødre i Norge - en kvalitativ studie
Amundsen, Marlen (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Landsdekkende undersøkelser (Spedkost og Småbarnskost) har studert etnisk norske barn, og i følgende undersøkelser har ikke barn med innvandringsbakgrunn blitt tatt med. For å kunne kartlegge og danne et bedre grunnlag for ... -
Experiences with organizing school food programs in Norwegian Lower Secondary Schools – a qualitative study
Prestbakmo, Mathilde Høgh (MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: The organization of school meals is of importance for adolescent dietary health and psychosocial learning environment, for the sustainable development of food systems and for reducing social inequities. In ... -
Folkehelsepolitiske diskursive dimensjoner og kommunale frisklivssentraler. Hvordan «skaper» og gir diskurser retning til innsatsen på folkehelsefeltet og de kommunale frisklivssentralene? En studie med diskursanalytisk tilnærming.
Vaule, Mari Berg (MAEH;2012, Master thesis, 2012)kommunalt tiltak innen folkehelsefeltet; frisklivssentralen (FLS). Helsedirektoratet går nå aktivt ut og anbefaler at alle kommuner oppretter en slik sentral. Foreløpig finnes det få studier som utforsker dette nye tiltaket, ... -
Food literacy among a group of immigrants in Oslo, Norway and their experience with a food and health course
Hanssen, Elena Maria (MAEH;2020, Master thesis, 2020)tudies have shown that immigrants are a vulnerable group when it comes to health and nutrition. Immigrants to European countries have a higher prevalence of non-communicable diseases (NCDs) than the general population. ... -
Frisklivssentralene - en casestudie med fokus på organisering og praktisering av en frisklivssentral i Akershus
Groeng, Ida Rem (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn og formål: Verden endres stadig, og globaliseringen har ført oss nærmere hverandre. Dette preger også sykdomsbildet. På verdensbasis er helseutfordringene komplekse, der sult og overvekt/fedme lever side om side. ... -
Gravid på flukt - en narrativ analyse av fem kvinners opplevelser og erfaringer
Brautaset, Ragnhild Therese; Grorud, Karen R. (MAJO;2016, Master thesis, 2016)Hensikt: få innsikt i opplevelser og erfaringer av å være gravid på flukt og skape interesse og engasjement rundt en sårbar gruppe i et globalt kvinnehelse perspektiv. Gjennom økt forståelse kan jordmødre og annet ... -
"... Grete Roede kurs, liksom. Hallo? Kjerring?!" En kvalitativ studie av menns erfaringer med slankekurs
Arnesen, Terese Glemminge (Master thesis, 2011)Slanking har tradisjonelt vært et mindre interessant tema for menn enn for kvinner, og menn praktiserer i mindre grad kunnskap om mat og helse i hverdagen. Samtidig øker overvekt mer blant menn, enn blant kvinner. Tidligere ... -
Health staff’s experiences with training and implementation of early essential newborn care in two provinces in Vietnam
Skui, Malene (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: Infant- and neonatal mortality are decreasing in a slower pace than under-five mortality. Early essential newborn care are guidelines describing how childbirth and newborn care should be performed to prevent ... -
Helseundervisning på norskopplæringen: Helsekompetanse blant en gruppe innvandrere som deltar på norskopplæring, samt deres erfaringer med og opplevd nytte avdeltagelse på et helseundervisningskurs.
Guttormsen, Maria (MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: Immigrants are vulnerable to health inequalities in society and many experiences significantly poorer health outcomes than other groups in society. The immigrant population constitutes a risk group for certain ... -
Holdninger til å inkludere bærekraftig kosthold i en profesjonell sammenheng blant kliniske ernæringsfysiologer
Enget, Torill (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunnen for masterstudien var å undersøke hvilke holdninger kliniske ernæringsfysiologer hadde til å integrere bærekraftig kosthold i deres yrkesutøvelse. Dette ble vurdert som relevant i forbindelse med temaets aktualitet ... -
Hvilke miljøfaktorer i barnehagen kan påvirke barns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? Utvikling og pretest av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i barnehagen
Eng, Kristin Fjæra (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Sykdomsbildet nasjonalt og internasjonalt preges av ikke-smittsomme sykdommer, og det er gode holdepunkter for at disse kan forebygges blant annet ved å endre livsstil. Grønnsaksinntaket i befolkningen er for ... -
Hvilke miljøfaktorer i hjemmet påvirker barnehagebarns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? En studie basert på utvikling og pre-test av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i hjemmet
Ekeberg-Sande, Marte (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Forskning viser at inntaket av grønnsaker er for lavt i den norske befolkningen. Et høyt inntak av grønnsaker har flere helsefordeler, og kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer. Vaner etableres tidlig, ... -
Hvordan gikk det med kostholdsendringene? Erfaringer fra tidligere deltagere på et livsstilsendringskurs, en kvalitativ studie.
Rustad, Hanne Hennig (Master thesis, 2011)Bakgrunn og formål; I dagens vestlige samfunn er kontrastene store mellom den økte prevalensen av fedme og overvekt, og jakten på den ideelle, sunne og slanke kroppen. Mange mennesker slanker seg eller ønsker å endre vekten ... -
Hvordan opplever gastrisk bypass-opererte utfordringene de møter etter operasjonen og hva oppgir de som hensiktsmessig og god oppfølging fra helsevesenet?
Rossavik, Marte (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Det utføres stadig flere gastrisk bypass-operasjonen og mye tyder på at antallet opererte vil øke i årene fremover. Studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen om hvordan gastrisk bypass-opererte ... -
Hvordan oppleves ernæringskommunikasjonen i svangerskapsomsorgen? En kvalitativ studie av kvinner og helsepersonell i en helsestasjon
Hanneborg, Mette (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Denne studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen rundt de ulike faktorer som kan antas å påvirke valg av mat og endring av helseatferd i svangerskapet. Studien ser på endringene kvinnene gjør, gjennom ... -
Irakiske mødres holdninger til og opplevelser av amming, kostholdet til deres småbarn og møtet med helsestasjonen i Norge
Sandberg, Nikita (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Det er lite kunnskap om innvandrerbarns kosthold i Norge. Derfor ble forskningsprosjektet InnBaKost stiftet i 2012. Somaliske og irakiske sped- og småbarnsmødre har blitt studert, og representerer de minoritetsgruppene av ... -
Kan foreldre nås gjennom en skolebasert frukt- og grønt intervensjon?
Dalane, Mette Fredriksen (Master thesis, 2009)