Undersøkelse av forandringer i mikrobiologisk kvalitet under produksjon og distribusjon av drikkevann ved Vansjø interkommunale vannverk
Original version
Charnock, C., Otterholt, E. & Sundby, J. (2010). Undersøkelse av forandringer i mikrobiologisk kvalitet under produksjon og distribusjon av drikkevann ved Vansjø interkommunale vannverk. Vann, 4, 485-495.Abstract
Innholdet av bakterier etter hvert trinn i
behandlingsprosessen ved Vansjø vannverk
og ved 19 punkter fra distribusjonsnettet
ble målt. I tillegg ble tilstedeværelsen
av sopp og protozoer i vannet under
produksjon undersøkt. Parallelt med
kimtallsanalyser ble det utført tester
(Biolog® GN2) som gir en indikasjon på
bakterienes samlede metabolske potensial
i vannet. Vannverket produserer et drikkevann
fritt for mikrober og som ikke ga
utslag i panelet av 95 metabolske tester.
Filtreringstrinn tilførte vannet bakterier
og sopparten Cryptococcus magnus (som
ikke regnes som sykdomsframkallende).
Både UV-anlegget og postklorering inaktiverte
effektivt den mikrobielle populasjonen.
Amøber ble dyrket fra råvannet,
men var ikke til stede i rentvannet. Nettprøvene
inneholdt bakterier, men det var
ingen klar sammenheng mellom avstand
fra vannverket og kimtallet eller metabolsk
aktivitet i vannet. Kimtalls- og
GN2-data viste bedre og mer signifikante
korrelasjoner for prøver tatt ved hvert
rensetrinn enn for rentvannsprøver tatt
under distribusjon. Dette kan tyde på at
bakterier med naturlig opphold i råvannet
har andre egenskaper enn de som finnes
i ledningsnettet. GN2 ga et datarikt utrykk
for det samlede metabolske potensialet i
vannet under rensing. Det ville være nyttig
å bruke denne testen til å karakterisere
andre vannbehandlingsregimer (f. eks.
membranfiltrering) for å se om et samlet
datasett generer behandlingsspesifikke
profiler. Changes in the microbiological quality of
drinking water during its production and
distribution at Vansjø waterworks. The bacterial content of drinking water
after each stage in its production at
Vansjø waterworks and at 19 points on
the distribution system was investigated.
In addition the content of fungi and protozoa
in the raw and finished waters was
measured. Parallel analyses of the total
metabolic capabilities of the indigenous
bacteria were performed using the Biolog®
GN2 system. The waterworks produces a
drinking water which was free for microbes
and which scored negative for all
of the 95 individual GN2 reactions. Filtration
steps increased the bacterial load
and contaminated the water with Cryptococcus
magnus (a non-pathogenic yeast).
Both UV-treatment and post chloronination
effectively inactivated the microbial
population. Amoeba were grown
from the raw water, but were not present
in the finished drinking water. Distribution
net samples contained bacteria but
there was no clear correlation between
distance from the treatment plant and
the bacterial count. Bacterial counts and
GN2-data were more strongly and more
significantly correlated for samples taken
during the production process than samples
taken during distribution. This
could be explained by bacteria in the raw
water having different growth characteristics
than those in the distribution system.
GN2 provides a data-rich measure of the total metabolic character of a
drinking water particularly during its
production. It would be useful to apply
the test to other water-treatment types
(eg membrane filtration) in order to see
if treatment-specific profiles emerge
from the data.