Differensiering av ressursnivå i ambulansetjenesten og dets innvirkning på responstider. En prosjektbeskrivelse
Abstract
Bakgrunn: Ambulansetjenestene i Norge er organisasjoner i rask utvikling, og de betjener en befolkning i stadig vekst. Hver dag rammes flere mennesker av alvorlige og akutte hendelser, både somatiske og psykiatriske, hvor responstiden for ambulansen kan være avgjørende for situasjonens utfall. Responstider har tradisjonelt vært en sentral kvalitetsindikator for ambulansetjenester, både nasjonalt og internasjonalt, og brukes også i Norge som en
vurdering av kvalitet i ambulansetjenestene. Denne bacheloroppgaven presenterer en prosjektbeskrivelse som skal undersøke differensiering av ressursnivå, altså ulike typer ambulanseressurser, i ambulansetjenestene - og se dette i sammenheng med responstider.
Problemstilling: Kan differensiering av ulike ressursnivå i ambulansetjenesten redusere ambulanse responstid på akuttoppdrag?
Metode: Prosjektet skal gjennomføres som en retrospektiv kohortstudie. Primærutfall er forskjellen i responstider på akuttoppdrag (røde oppdrag) mellom ambulansetjenesten i Oslo og Akershus og ambulansetjenesten ved Stavanger Universitetssykehus. Sekundærutfall er antall ganger «ikke ledig ambulanse» registreres på akuttoppdrag ved de respektive AMKsentralene.
Data samles inn fra AMK-sentralene, og for å utligne forskjellen i oppdragsmengde mellom de to ambulansetjenestene inkluderes hvert 6. oppdrag i Oslo og Akershus, sortert kronologisk etter tidspunkt for opprettelse.
Verdi og forankring: Gjennomføring av prosjektet forventes å være verdifullt i planlegging og utvikling av fremtidens prehospitale jenestetilbud. Prosjektet har klar forankring i lovverk som omhandler forskning og fagutvikling, så vel som institusjonelle planer som omhandler utprøving av nye typer ambulanseressurser ved de respektive universitetssykehus.
Description
Bachelor i Prehospitalt arbeid - Paramedic