Show simple item record

dc.contributor.advisorMorseth, Marianne
dc.contributor.authorLøkling, Rebecca
dc.date.accessioned2024-06-13T13:34:45Z
dc.date.available2024-06-13T13:34:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3133928
dc.description.abstractBakgrunn: Melk og melkeprodukter regnes ofte som viktige elementer i et sunt og balansert kosthold, det er også betydningsfullt for høydevekst. Forekomsten av matallergier inkludert melkeallergi øker, og den eksisterende behandlingen inkluderer fullstendig eliminasjon av melk fra kostholdet. Konsekvensene eliminasjon av melk har på høydevekst samt muligheter for innhentingsvekst ved reintroduksjon er derfor en aktuell problemstilling. Hensikt: Formålet med studien er å undersøke hvilken forskning som i nyere tid er gjort om høydevekst hos småbarn fra 2-6 år med kumelkallergi i høyinntekstland, og se nærmere på ernæringskonsekvensene en eliminasjon kan medføre, samt å undersøke om reintroduksjon av melk kan føre til innhentingsvekst Metode: Studien er gjort som en narrativ litteraturstudie der aktuell litteratur har blitt samlet og systematisk gjennomgått. Litteratursøk ble utført i databasene Cochrane Library, Medline, PubMed, Embase og Cinahl. Relevante artikler ble kritisk vurdert ved hjelp av sjekklister fra CASP og JBI, og deretter sammenfattet og diskutert. Resultater: 11 artikler ble inkludert i studien. Resultatene fra de ulike studiene varierte noe, men 9 av de inkluderte studiene viste tendenser til at eliminasjon av melk har en negativ påvirkning på høydevekst. Proteininntak ser ut til å være en viktig faktor i veksthemmingen. Reintroduksjon kan potensielt føre til innhentingsvekst. Konklusjon: Eliminasjon av melk har en negativ påvirkning på høydevekst hos småbarn i høyinntektsland. Reintroduksjon kan mulig føre til innhentingsvekst, men det er usikkerhet rundt effektstørrelsen og når en reintroduksjon bør finne sted for størst effekt. Background: Milk and dairy products are often considered important elements of a healthy and balanced diet, and are significant for growth in height. The prevalence of food allergies is increasing, and the existing treatment includes complete elimination of milk from the diet. The consequences of the elimination of milk regarding growth in height and the possibility of catch-up growth are therefore considered relevant issues to study. Purpose: The purpose of this study is to examine recent research done on growth in height in children from 2-6 years of age with cow’s milk allergy in high income countries, and to look closer into whether or not reintroduction of milk can lead to catch up growth. Method: This study is executed as a narrative literature study where relevant literature has been collected and systematically reviewed. The search of literature has been done in Cochrane Library, Medline, PubMed, Embase and Cinahl databases. Relevant articles were critically appraised with checklists from CASP and JBI, and then summarized and discussed. Results: 11 articles were included in the study. The results from the different studies varied, but 9 of the included studies showed tendencies to a negative impact on growth in height from elimination of milk. Protein intake seemed to be an important factor in this growth retardation. Reintroduction of milk might lead to catch up growth. Conclusion: Elimination of milk has a negative impact on growth in height in small children in high income countries. Reintroduction can possibly lead to catch up growth, but how big the impact would be, and when the reintroduction preferably should take place is uncertain.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherOslomet - storbyuniversiteteten_US
dc.titleEliminasjon av melk og dets påvirkning på høydevekst hos småbarnen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record