Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHjellset, Victoria T.
dc.contributor.advisorKasper, Jürgen
dc.contributor.advisorMolin, Marianne
dc.contributor.authorHalse, Petter Christiansen
dc.date.accessioned2024-06-13T12:50:57Z
dc.date.available2024-06-13T12:50:57Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3133914
dc.description.abstractHensikt: Hvilken type informasjon og hvordan den presenteres er essensielt for at brukere kan ta informerte valg. Dette studiet ønsker derfor å kartlegge kvaliteten på brukerrettet helseinformasjon om spedbarnsernæring og i hvilken grad den tilrettelegger for informerte valg. Metode: Dette er en tverrsnittstudie som bruker verktøyet MAPPinfo. Verktøyet bruker 19 kriterier fordelt på 4 kategorier (definisjoner, transparens, innhold og presentasjon) for å vurdere kvaliteten på helseinformasjon. Nettsidene ble vurdert av 2 studenter samt 1 ekspert. Nettstedene var også gjennom 2 konsensusprosesser. For å kontrollere reliabiliteten ble det regnet ut interrater reliabilitet. Resultat: 107 nettsider ble vurdert innenfor temaene forebygging av; matallergi, spisevansker, D-vitamin mangel, jern mangel samt næringsmiddelmangler for veganere og vegetarianere. Interrater reliabiliteten var fremragende («T»-koeffisienten var 0,88 i første koderpar, Mellom konsens fra første koderpar og ekspert; 0,92). Nettsidene oppfylte gjennomsnittlig mellom 16,3% og 33,4% av kriteriene. Konklusjon: Nettbasert helseinformasjonen om spedbarnsernæring tilfredsstiller ikke minimumskravene for informerte valg. Aim: What kind of information and how it is presented to the layman are essential to guide informed choices. This study aims to map the quality of web-based user directed health information concerning infant nutrition and to which degree it facilitates informed choices. Method: This is a cross-sectional study which uses the instrument MAPPinfo. This instrument use 19 criteria distributed among 4 categories (definitions, transparency, content and presentation) in order to assess the quality of health information. Each web-paged is assessed by 2 students and 1 expert. In order to ensure the reliability of the results each web-page underwent 2 consensus processes. Interrater-reliability was calculated. Results: 107 web-pages was included within the themes prevention of; food allergies, eating difficulties, D-vitamin deficiency, iron deficiency, nutrition deficiency in vegan and vegetarian diet. The interrater-reliability was excellent (the «T»-coeffisient was 0,88 between the two first assessments and between the first consensus and expert; 0,92). The web-pages met in average from 16,4% to 33,4% of the total criteria. Conclusion: The web-based information on infant nutrition does not satisfy the minimum requirements for informed choices.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherOslomet - storbyuniversiteteten_US
dc.titleKartlegging av kvaliteten på norske nettsider om spedbarnsernæring. En tverrsnittstudieen_US
dc.title.alternativeMapping the quality of norwegian web-based information on infant nutrition. A cross-sectional studyen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel