Eating preferences and behaviors of healthy aging, older immigrants in Oslo: A qualitative study
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3133748Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Introduction: Norway´s population of older, first-generation immigrants is expected to grow from 7% of older adults today to more than 24% by 2060 due to decreased mortality and continued immigration. Studies indicate that older immigrants in Norway have a higher rate of non-communicable disease than older non-immigrants. Eating a health-supporting diet is important for maintaining health and independence in older adults. The purpose of this study was to increase understanding of the eating preferences and behaviors of healthy aging, older first-generation immigrants in Oslo, and to identify influences on their eating preferences and behaviors.
Methods: This qualitative study took a phenomenological approach to understand older immigrants´ shared experience of changing eating behaviors with aging. In-depth interviews were conducted in Norwegian with 14 healthy aging, older immigrants in Oslo. Interviews were recorded, transcribed, and analyzed according to reflexive thematic analysis.
Findings: Study findings indicate that healthy aging, older immigrants eat a bi-cultural diet and incorporate a variety of health-supporting eating habits. Participants are motivated to eat healthfully to avoid illness and disability with aging. The older immigrants interviewed seek out nutrition information, and are knowledgeable about the value of nutrition, exercise, and social connection for maintaining health with aging. Participants demonstrated personal characteristics, such as self-efficacy and resilience, which according to social cognitive theory are supportive of health behavior change.
Conclusion: Healthy aging, older immigrants in Oslo are motivated to eat healthfully due to their hopes for maintaining health and independence as long as possible so they may enjoy relationships and remain engaged in the world. Further research is needed to understand whether eating preferences and nutrition knowledge are different for older immigrants with low Norwegian language competency and few social connections.
Introduksjon: Norges befolkning av førstegenerasjonsinnvandrere er i dag 7% av den eldre befolkningen over 60 år. Det er beregnet at andelen førstegenerasjonsinnvandrere over 60 år vil i 2060 utgjøre 24%. Årsaken til dette er økt levealder og fortsatt innvandring. Studier tyder på at eldre innvandrere i Norge har høyere forekomst av ikke-smittsomme sykdommer enn eldre ikke-innvandrere. Et sunt kosthold er viktig for å opprettholde god helse og uavhengighet hos den eldre. Hensikten med denne studien var å øke forståelsen for eldre innvandrere i Oslo sine spisevaner og preferanser samt og identifiserer hva som påvirker deres matvalg.
Metode: Dette var en kvalitativ studie med en fenomenologisk tilnærming. Metoden ble valgt for å forstå eldre innvandreres felles erfaring med å endre spisevaner med aldring. Det ble gjennomført dybdeintervjuer på norsk med 14 eldre innvandrere i Oslo. Intervjuene ble tatt opp, transkribert og analysert i henhold til refleksiv tematisk analyse.
Resultater: Studieresultater indikerer at hjemmeboende, eldre innvandrere har et bikulturelt kostholdsmønster og har mange sunne spisevaner. Deltakerne er motivert for å spise sunt for å unngå sykdom og funksjonshemming med aldring. De eldre innvandrerne som ble intervjuet søker etter ernæringsinformasjon, og er kunnskapsrike om verdien av ernæring, trening og sosial tilknytning for å opprettholde helse med aldring. Deltakerne viste personlige egenskaper som mestring og motstandskraft, som knyttet til sosial kognitiv teori er støttende
for endring av helseatferd.
Konklusjon: Hjemmeboende, eldre innvandrere i Oslo er motivert for å spise sunt på grunn av deres håp om å opprettholde god helse og uavhengighet så lenge som mulig. Mer forskning er nødvendig for å forstå om spisepreferanser og ernæringskunnskap er ulik for eldre innvandrere med lav norskkunnskap og få sosiale tilknytninger.