Show simple item record

dc.contributor.advisorTelle-Hansen, Vibeke
dc.contributor.authorLeer-Salvesen, Astrid
dc.date.accessioned2024-06-12T11:21:54Z
dc.date.available2024-06-12T11:21:54Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3133731
dc.description.abstractBackground: Obesity is rising worldwide, leading to increased risk of metabolic diseases and premature deaths. Understanding the complex factors that control hunger and regulate appetite is therefore important. The influence of gut microbiota on appetite control and the modulation of satiety through important gut hormones such as glucagon-like peptide-1, peptide YY, cholecystokinin, and ghrelin represents a novel and yet unexplored area of investigation. In addition, the impact of diet on gut microbiota and gut hormones is currently not fully explored. Aim: The aim of this scoping review was to summarize recent research on the relationship between gut microbiota and satiety in human dietary randomized controlled trials. Methods: This review employed a scoping method, with literature searches in Ovid EMBASE and MEDLINE as of September 2022 using keywords and MeSH related to "gut microbiota" AND "satiety regulation". Inclusion criteria were randomized controlled trials involving human participants, published between 2009 and 2022 written in English. Articles that did not assess gut microbiota and/or gut hormones, or those that did not involve food or supplements as interventions were excluded. Out of 142 articles initially found, 13 studies met the criteria. Metadata extracted covered publication details, study design, aims, methods, and main findings, regardless of primary and secondary outcomes. Quality assessment was based on the Critical Appraisal Skills Program. Results: The 13 examined studies investigated the effects of dietary fiber, dietary supplements, and complex diets. Seven out of the 13 studies reported changes in both gut microbiota and gut hormones such as glucagon-like peptide-1, peptide YY, cholecystokinin, and ghrelin, whereas five studies did not report any changes in either gut microbiota or gut hormones, while one study observed changes only in gut microbiota. Alterations in Bifidobacterium were recurrent in four of the studies. Conclusion: From the studies examined, various dietary factors including fiber, supplements, and more complex diets can potentially alter gut microbiota and satiety-regulating gut hormones. However, due to the heterogeneity of these studies, drawing clear conclusions about the impact of these dietary interventions on gut microbiota and satiety regulation is challenging. Further research is required to better understand the influence of fiber and diets on these aspects. Bakgrunn: Fedme øker over hele verden, og er forbundet med økt risiko for metabolske sykdommer og tidlig død. Det er derfor viktig med mer kunnskap rundt prosesser som regulerer sult og appetitt og metthet. Nye studier tyder på at tarmfloraen spiller en viktig rolle i denne reguleringen gjennom påvirkning av tarmhormoner som glukagonlignende peptid-1, peptid YY, kolecystokinin, og ghrelin. Selv om vi vet at kosten kan endre tarmfloraen, vet vi fortsatt lite om dette vil ha betydning for tarmhormoner og sult og metthetsregulering. Mål: Målet med denne oppgaven var å oppsummere litteraturen som har undersøkt relasjonen mellom kosten, tarmmikrobiota og tarmhormoner i humane randomiserte kontrollerte studier. Metoder: Det ble utført et litteratursøk i Ovid EMBASE og MEDLINE i september 2022 ved bruk av nøkkelord og MeSH-termer relatert til temaene "tarmmikrobiota" OG "metthetsregulering". Inklusjonskriterier var randomiserte kontrollerte forsøk utført på mennesker, skrevet på engelsk fra perioden 2009 til 2022. Artikler som ikke målte tarmmikrobiota eller tarmhormoner, eller de som ikke inkluderte kost eller kostfaktorer som intervensjoner, ble ekskludert. Av 142 artikler som opprinnelig ble funnet, møtte 13 studier kriteriene. Metadata dekket publikasjonsdetaljer, studiedesign, mål, metoder, og hovedfunn, uavhengig av primære og sekundære resultater. Kvalitetsvurderingen ble utført med Critical Appraisal Skills Program. Resultater: De 13 studiene som ble evaluert undersøkte effekten av kostfiber, kosttilskudd og komplekse dietter. Syv av de 13 studiene rapporterte endringer både i tarmmikrobiota og tarmhormoner som glukagonlignende peptid-1, peptid YY, kolecystokinin og ghrelin, mens fem studier ikke rapporterte noen endringer verken i tarmhormoner eller tarmmikrobiota, og en studie rapportere kun endringer i tarmmikrobiota. Endringer i Bifidobacterium var tilbakevendende i fire av studiene. Konklusjon: Fra de undersøkte studiene har ulike kost faktorer, som kostfiber, kosttilskudd og mer komplekse dietter, potensialet til å endre tarmmikrobiota og metthetsregulerende tarmhormoner. Det er imidlertid vanskelig å trekke en klar konklusjon om effekten av disse kostintervensjonene på tarmmikrobiota og regulering av metthetsfølelse på grunn av heterogeniteten i studiene. Det trengs flere studier for å bedre forstå effekten av fiber og dietter på tarmmikrobiota og regulering av metthet.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherOslomet - storbyuniversiteteten_US
dc.titleGut microbiota and satiety regulation in human dietary intervention studies: A scoping reviewen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record