Forslag til en implementeringsplan for fagprosedyren «Ernæring av voksne intensivpasienter» - Et kvalitetsarbeid
Abstract
Bakgrunn: Medieoppmerksomhet og offentlige dokumenter har pekt på mangler i ernæringsbehandlingen i den norske helse- og omsorgstjenesten. Opptil 40% av intensivpasienter viser tegn til underernæring. Bruk av fagprosedyrer kan bidra til å standardisere praksis, og sikre kvaliteten på helsetjenestene.
Hensikt og problemstilling: Hensikten med kvalitetsforbedringsarbeidet er å utvikle et forslag til en implementeringsplan for fagprosedyren «Ernæring av voksne intensivpasienter», ved Medisinsk Intensiv under Oslo universitetssykehus. Dette kan bidra til å ivareta pasientsikkerheten ved å redusere uønsket variasjon. Kvalitetsforbedringsarbeidet utarbeides på etterspørsel fra ledelsen ved Medisinsk intensiv.
Problemstilling: Forslag til en implementeringsplan for fagprosedyren «Ernæring av voksne intensivpasienter».
Metode: Masteroppgaven er et kvalitetsforbedringsarbeid. Metodene som er benyttet er, Konsmo og medarbeideres (2015) modell for kvalitetsforbedring på makronivå, og Maher og medarbeideres (2016) modell for å skape varige forbedringer på mikronivå. Forslag til implementeringsplanen er utarbeidet etter prinsippene for kunnskapsbasert praksis.
Resultat: Resultatet er et forslag til en implementeringsplan for fagprosedyren «Ernæring av voksne intensivpasienter», for Medisinsk Intensiv ved Oslo Universitetssykehus.
Konklusjon: Implementering av fagprosedyren «Ernæring av voksne intensivpasienter» på Medisinsk Intensiv kan bidra til å redusere uønsket variasjon, og øke pasientsikkerheten på Medisinsk Intensiv. Implementering av fagprosedyrer er en kompleks prosess, innføring av ny praksis er ikke vellykket før den har blitt en del av intensivsykepleierens arbeidsrutine.
Background: Media attention and public documents have highlighted deficiencies in nutritional treatment in Norwegian health and care services. Up to 40 % of intensive care patients show signs of malnutrition. Using clinical procedures can help standardize practice and ensure the quality of healthcare services.
Objective and problem: The quality improvement initiative aims to develop a proposal for an implementation plan for the clinical procedure “Nutrition of Adult Intensive Care Patients” at the Medical Intensive Care Unit at Oslo University Hospital. The aim is to safeguard patient safety by reducing unwanted variation in the nutrition treatment received by patients at the Medical Care Intensive Care Unit, as clinical procedures can help standardize practice. The quality improvement work is prepared at the request of the management at
the Medical Intensive Care Unit.
Research Question: Proposal for an implementation plan for the clinical procedure “Nutrition of Adult Intensive Care Patients”.
Method: The master‘s thesis is a quality improvement project. The methods employed include Konsmo et al.´s (2015) model for quality improvement at the macro level and Maher et al.´s (2016) model for achieving sustainable improvements at the micro level. The proposal for the implementation plan has been developed based on the principles of evidence-based practice.
Results: The outcome is a proposal for an implementation plan for the clinical procedure “Nutrition of Adult Intensive Care Patients” for the Medical Intensive Care unit at Oslo University Hospital.
Conclusion: Implementation of the clinical procedure “Nutrition of Adult Intensive Care patients” in the Medical Intensive Care Unit can help reduce unwanted variation and enhance patient safety. Implementation of clinical procedures is a complex process, and introducing new practices is not successful until it becomes part of the intensive care nurse’s work routine.