Erfaringer med mattilbudet på idrettsarenaen blant idrettsaktive ungdommer : en kvalitativ studie
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3100512Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
SAMMENDRAG
Bakgrunn
Mattilbudet på idrettsarenaen kan ha stor betydning for kostholdet til idrettsaktive barn og ungdommer, da mange tilbringer mye tid her. Noen studier tyder på at det selges usunn mat på idrettsarenaen og at matomgivelsene ikke nødvendigvis er helsefremmende. Få studier har sett på hvordan ungdom opplever mattilbudet på idrettsarenaen. Hensikten med denne studien var å få mer kunnskap om hvordan idrettsaktive ungdommer opplever mattilbudet på idrettsarenaen, og hva som påvirker og bestemmer hva de spiser her.
Utvalg og metode
Det ble gjennomført fire fokusgruppeintervjuer med totalt 19 fotball- og håndballaktive ungdommer i alderen 11 til 14 år i område Oslo og Asker. Klubbene representerte ulike geografiske områder av Oslo og var ulik i størrelse. Intervjuene ble gjennomført mellom september og november 2022. Tematisk analyse ble brukt som metode for å analysere datamaterialet.
Resultater
Det varierte hvorvidt deltakerne var fornøyde med mattilbudet på idrettsarenaen eller ikke. Mange savnet et bredere tilbud av sunn mat som er lett å spise, smaker godt og er lett å fordøye i forbindelse med trening og kamp. Deltakerne fikk gjerne usunn mat som belønning av foreldrene eller selv, uavhengig av seier eller tap av kamper. Faktorer som påvirket hva deltakerne kjøpte i kiosken var pris, smak, opplevelse av sult, fristelser, sunnhet/helse og påvirkning fra lagspillere. Det var en oppfatting av at sunn mat tar lenger tid å lage, krever mer plass, er dyrere, og selger dårligere enn usunn mat. Deltakerne mente at klubbledelse, kioskansvarlig og cuparrangører er ansvarlig for at det er sunn mat tilgjengelig på idrettsarenaen, og at idrettsarenaen bør gå fram som et forbilde for sunne matvaner.
Konklusjon
Funnene i denne oppgaven kan tyde på at ungdom ønsker et sunnere mattilbud på idrettsarenaen. En måte å tilrettelegge for dette kan være nasjonale retningslinjer for mat på idrettsarenaen, og kunnskapsformidling til kioskansvarlige og andre frivillige som lager mat på idrettsarrangementer. Dette kan bidra til sunnere matomgivelser som kan støtte barn og ungdommer i å ta gode matvalg på idrettsarenaen, og som kan ha stor betydning for deres helse og matinntak.