En kvalitativ studie om frisklivssentralens deltakere og deres syn på veiledning ved vektreduksjon
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3100502Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Overvekt er et økende problem i Norge og anses som en stor folkehelse-utfordring. For å snu vektutviklingen vi opplever, er det nødvendig å prioritere forebyggende tiltak, utredning og behandling av overvekt. Hensikten med denne studien er derfor å undersøke opplevelsen deltakerne ved frisklivssentraler har omkring veiledning de får i forbindelse med vektreduksjon. Derav følgende problemstilling «Hva erfarer deltakere på frisklivssentralen at har betydning i veiledning i forbindelse med vektreduksjon?»
Metode: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, med en fenomenologisk-hermeneutisk tilnærming. Dataene ble samlet inn gjennom semistrukturerte intervjuer, fra et utvalg bestående av syv deltakere fra fire ulike frisklivssentraler. Tematisk analyse ble benyttet for å analysere dataene.
Teoretisk forankring: Teori om empowerment og motivasjon benyttes for å belyse studiens problemstilling.
Resultater: Resultatene viste flere elementer ved veiledningen deltakerne mente var betydningsfullt; dette inkluderer trening i gruppe, faste avtaler å forholde seg til, forhåndsbestemt opplegg å delta på, samt anerkjennende veiledere. Deltakerne hadde ulike tanker rundt utfordringer og hva de savnet i veiledningen. Flere opplevde kostholdsendringer som krevende, og ønsket derfor mer personlig rettet kostholdsveiledning. I tillegg ønsket de en lang periode med oppfølging hos frisklivssentralen og flere muligheter til å benytte seg av kurs og treninger ukentlig.
Konklusjon: Det å være del av en treningsgruppe, ha anerkjennende veiledere, samt ha faste avtaler og et opplegg å møte opp til ser ut til å ha positive effekter for vektreduksjon, da dette ser ut til å fremme motivasjon og empowerment hos deltakerne. Strenge og umotiverende veiledere virker å ha negative konsekvenser for fremgangen i en vektreduksjonsprosess, da motivasjon og mestringstro blant deltakerne svekkes. Personlig rettet kostholdsveiledning, lang oppfølgingsperiode, samt mulighet til å delta på treningsgrupper og kurs flere dager i uka på frisklivssentralen ser ut til å kunne gjøre deltakernes vektreduksjon mer gjennomførbar.