Health Literacy and Empowerment: Two equally important concepts in health-promotion
Abstract
Bakgrunn: Eksisterende studier indikerer lav helsekompetanse blant innvandrerbefolkningen. Ut fra vår kjennskap, finnes det ingen studier som har undersøkt helsekompetanse og empowerment med hensyn til helse hos innvandrerbefolkningen i Norge.
Hensikt: Hensikten med artikkelen er å studere helsekompetanse hos personer med versus uten kronisk sykdom blant voksne med innvandrerbakgrunn. Hensikten med refleksjonsoppgaven er å undersøke om litteraturen indikerer en mulig interaksjon mellom empowerment og helsekompetanse med hensyn til helse.
Teori: Helsekompetanse og Empowerment teori er benyttet.
Metode: Kvantitativ metode med tverrsnittsstudie som design og en elektronisk spørreundersøkelse ble brukt i forskningsartikkelen. Data ble analysert med multippel regresjonsanalyse. Refleksjonsoppgaven er en litteraturstudie.
Resultat: Artikkelen fremhever at det ikke er noen signifikant forskjell i helsekompetanse hos personer med eller uten kronisk sykdom. I multippel regresjonsanalysen viser health empowerment å være den sterkeste prediktor for helsekompetanse i den undersøkte innvandrerpopulasjonen (n =370).
I refleksjonsnotatet ble fem forskningsartikler identifisert som har undersøkt mulig interaksjon mellom helsekompetanse og empowerment med hensyn til helse.
Konklusjon: Forskningsartikkelen viser at empowerment var den sterkeste prediktoren for helsekompetanse. Empowerment har en sterkere assosiasjon til innvandrerbefolkningens selvopplevde helse enn helsekompetanse. Forskningsartikkelen og refleksjonsnotatet konkluderte ulikt vedrørende interaksjon. Fremtidige studier bør studere mulig interaksjon mellom empowerment og helsekompetanse og hvilke mekanismer som eventuelt ligger til grunn for slik interaksjon.