Helsearbeidernes erfaring med systematisk familieintervensjon til personer med psykiske lidelser innenfor spesialisthelsetjeneste. Undertittel: En Kvalitativ studie
Abstract
Hensikten: Studien har søkt å utforske hvilke erfaringer helsearbeiderne i spesialisthelsetjeneste viser til i arbeid med systematisk familieintervensjoner. Intensjonen med studien var å innhente kunnskap om temaet med verdi i seg selv, det foreligger ingen intensjon å komme frem til anbefalinger eller veiledning for hvordan helsearbeidere skal opptre i praktisering av familieintervensjoner.
Teoretisk forankring: Studien er forankret i teori om pårørenderelasjon og litteratur om familieintervensjoner.
Metode: Studien har en kvalitativ metode med fokusgruppeintervju av tre helsearbeidere som jobber i spesialisthelsetjeneste i Vestre Viken, om sine erfaringer i psykisk helsevern. Intervjuene ble transkribert og analysert med utgangspunkt i en hermeneutisk fenomenologisk tilnærming, og ved hjelp av prinsippene i systematisk tekstkondensering.
Resultater: Analysen fant følgende temaer: Involvering, Taushetsplikt, Motivasjonselementer og Implementeringsintervensjoner. Resultatene viser til bevissthet om nasjonale retningslinjer om involvering av pårørende i psykisk helsevern. Deltakerne viser til samarbeid med pårørende, og opplever at de pårørende tar godt imot tilbudet om familieintervensjoner. Deltakerne er opptatt av kunnskap om taushetspliktens betydning, og anser det som et verktøy i praksis. Deltakerne viser til viktigheten av faglig kunnskap med målrettet arbeidsmetoder i form av psykoedukasjon, for arbeid med systematiske familieintervensjoner.
Konklusjon:
Overordnede sentrale temaer for helsearbeiderne i denne studien i implementeringsarbeid av familieintervensjoner er følgende: Strukturert evidensbasert kunnskap, strukturert arbeidsretning, motivasjonsarbeid og engasjement, og et lojalt arbeidsklima inkludert engasjert og oppmuntrende ledelse.