Bruk av morsmelkerstatning til fullbårne nyfødte i barselavdeling: En retrospektiv kohortstudie
Master thesis
Published version
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
- HV - Master i Jordmorfag [123]
Abstract
Hensikt: Hensikten med studien var å kartlegge bruk av morsmelkerstatning til fullbårne barn av førstegangsfødende mødre i en mor-barn-vennlig barselavdeling, og undersøke hvilke faktorer som kan være forbundet med bruk.
Metode: En retrospektiv kohortstudie. Data ble samlet inn fra elektroniske pasientjournaler. Alle førstegangsfødende med terminfødte barn i perioden 01.01.20 – 01.07.20 ble inkludert.
Resultat: Vi inkluderte 486 kvinner og deres nyfødte barn i studien. Vi fant at 56,6 prosent av barna fikk morsmelkerstatning i løpet av barseloppholdet. Til sammen fikk 78,2 prosent av barna morsmelkerstatning mer enn én gang. I mer enn halvparten av tilfellene var det ikke dokumentert medisinsk indikasjon i barnets journal. Høy maternell alder, potensielle ammeutfordringer hos mor, indusert eller primært operativ fødselsstart, lav fødselsvekt for gestasjonsalder, overflytting av mor eller barn etter fødsel, og langvarig barselopphold var forbundet med mer bruk av morsmelkerstatning. Spontan fødselsstart og forløsning, hud mot hud-kontakt, og tidlig diing var forbundet med mindre bruk.
Konklusjon: Vi fant at andelen som fikk morsmelkerstatning i barselavdelingen var høyere enn tidligere nasjonale undersøkelser har vist. Barselavdelingen opprettholder ikke mor-barn-vennlig standard for kvinnene i dette utvalget. Resultatene kan tyde på at det er behov for å iverksette tiltak som kan bidra til å begrense bruk av morsmelkerstatning i avdelingen.