Sykepleierens rolle og ansvar innen postoperativ smertelindring på ortopedisk sengepost.
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2781466Utgivelsesdato
2021-03Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Sammendrag
Bakgrunn: Postoperativ smerte er underbehandlet, og smerte virker negativt på pasienters rehabilitering. Ortopediske pasienter opplever ofte sterke postoperative smerter og medfølgende forhindret mobilisering.
Problemstilling: «Hvordan kan sykepleieren bidra til god smertelindring postoperativt hos ortopediske pasienter?»
Metode: Litteraturstudie. Forskningsartikler er funnet med strukturerte søk i databasene CINAHL og Epistemonikos.
Resultater: Fra inkludert forskning fremheves tre tema/faktorer som påvirker sykepleierens handlinger og resultater innen postoperativ smertelindring. Kunnskap om smerte og smertelindring har betydning for pasienters smerteskår, og kurs for sykepleiere om disse temaene bedrer smertelindring. Noen Sykepleiere hadde negative holdninger til pasienters smerte som blant annet mistillit til pasienters rapporterte smerteskår, og så ofte på det som normalt med litt smerter postoperativt. I kommunikasjon ga pasienter ofte indirekte uttrykk for smerter med nonverbale tegn, og dersom sykepleier ikke oppfattet disse eller spurte direkte ble ikke smertene oppdaget.
Konklusjon: Kunnskap, Holdninger og Kommunikasjonsferdigheter hadde en stor betydning for kvaliteten på sykepleiers smertelindrende tiltak. Opplæring for å øke sykepleieres kunnskap bør gis ettersom dette bedrer smertelindringsevne. Sykepleier har selv et ansvar for å være oppmerksomme på hvordan deres holdninger påvirker pasienters smerte, og bør ha tillit til at pasienten kjenner egen smerte best. Sykepleier bør kommunisere direkte, og har ansvar for å skape samtaler hvor pasienten kan fortelle om smerter.