Trening i svangerskapet – langtidseffekt på BMI: En syv års oppfølgingsstudie av en randomisert kontrollert studie.
Master thesis
Published version
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
- HV - Master i Jordmorfag [123]
Abstract
Bakgrunn: I årene 2007-2010 ble den randomiserte kontrollerte studien (RCT) Training in Pregnancy (TRIP) gjennomført. Syv år etter ble deltakerne invitert til en oppfølgingsstudie, blant annet for å undersøke om et treningsprogram i svangerskapet hadde langtidsvirkninger på kroppsmasseindeksen (BMI).
Hensikt: Å undersøke om et treningsprogram i svangerskapet har en langtidseffekt og reduserer andel kvinner med BMI ≥25kg/m2 syv år etter, samt å undersøke hvilke faktorer som har sammenheng med BMI ≥25kg/m2 etter syv år.
Metode: TRIP-studien, en to-armet RCT inkluderte 855 gravide kvinner. Deltakerne ble fordelt til intervensjonsgruppen som fikk treningsprogrammet eller kontrollgruppen som fikk ordinær oppfølging i svangerskapet. I denne oppfølgingsstudien er inklusjonskriteriene samtykke om å delta i oppfølgingsstudien og utfylling av spørreskjema etter syv år. Eksklusjonskriterier var graviditet og ikke rapportert BMI etter syv år.
Hovedresultater: Totalt 298 (35%) av 855 kvinner fullførte spørreskjema etter syv år, av disse ble 278 deltakere inkludert i denne studien.
I oppfølgingsstudien var andelen kvinner med BMI ≥25kg/m2 21.1% i intervensjonsgruppen vs 27.4% i kontrollgruppen, forskjellen mellom gruppene var ikke statistisk signifikant (p=0.228). I en multivariabel logistisk regresjonsanalyse ble det funnet en signifikant sammenheng mellom pregravid BMI ≥25kg/m2 og BMI ≥25kg/m2 etter syv år (OR 2.4 95%KI: 1.9-3.0, p<0.001).
Konklusjon: Et 12-ukers treningsprogram i svangerskapet hadde ikke innvirkning på andel kvinner med BMI ≥25kg/m2 etter syv år. Derimot har pregravid overvekt en sterk sammenheng med overvekt etter syv år.