dc.contributor.advisor | Rugseth, Gro | |
dc.contributor.author | Askeli, Ina Susanne | |
dc.date.accessioned | 2020-09-22T12:05:32Z | |
dc.date.available | 2020-09-22T12:05:32Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10642/8957 | |
dc.description | Master i rehabilitering og habilitering | en |
dc.description.abstract | Problemstilling: Hvilke erfaringer har vernepleiere og helsefagarbeidere ansatt i kommunale bofellesskap med veiledning og bistand ved middagssituasjoner, når målet er å redusere overvekt hos personer med utviklingshemming?
- Hvilke utfordringer støter de på i den daglige tilretteleggingen av sunne middagsmåltider for beboere?
- Hva opplever de som særlig utfordrende når målet er å redusere overvekt hos personer med utviklingshemming?
Formål: Hensikten er å gi et innblikk i hva som kan oppstå av dilemmaer og potensielle utfordringer i situasjoner med mat, hvordan situasjonene løses og de ansattes erfaringer med å arbeide med dette. Studien kan bidra til kunnskap som kan være en hjelp til å tenke mer informerte og systematiske tilnærminger til utfordrende arbeidsoppgaver. Slik kunnskap vil være av betydning i arbeidet med å utforme profesjonell praksis som styrker de ansattes kompetanse.
Metode: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, og data er utviklet ved hjelp av fire individuelle intervjuer med henholdsvis tre vernepleiere og en helsefagarbeider ansatt i kommunale bofellesskap for personer med utviklingshemming. I tillegg er to middagssituasjoner observert hvor en vernepleier ga middagsveiledning til en beboer.
Funn: Deltagerne erfarer å ha fokus på helse, læring og selvstendighet når de gir middagsveiledning. Samtidig er de opptatt av at beboerne skal medvirke i sine matvalg og spise mat de synes smaker godt. Flere deltagere bruker egne personlige meninger og holdninger i arbeidet, og ønsker mer kompetanse på området.
Konklusjon: Bistand og veiledning rundt mat og måltider i bofellesskap er utfordrende på flere områder, da det er mange ting som påvirker menneskers matvalg. Deltagerne opplever at det er opp til hver enkelt ansatt hvordan veiledning rundt mat foregår og hvordan de løser dette. Det er lite fokus på temaet i bofellesskapene og på overordnet nivå, og derfor er det ønskelig med klarere retningslinjer. | en |
dc.language.iso | nb | en |
dc.publisher | OsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for fysioterapi | en |
dc.relation.ispartofseries | MAREH;2020 | |
dc.subject | Utviklingshemming | en |
dc.subject | Overvekt | en |
dc.subject | Fedme | en |
dc.subject | Bofellesskap | en |
dc.subject | Vernepleier | en |
dc.subject | Helsefagarbeider | en |
dc.subject | Kosthold | en |
dc.subject | Ernæring | en |
dc.title | Klart hun skal få spise det hun vi: Et prosjekt om mat og måltider i bofellesskap | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.description.version | publishedVersion | en |