Økt mestring hos pasienter med kronisk lungesykdom under et tverrfaglig lungerehabiliteringsopphold: perspektiver fra helsepersonell og pasienter
Abstract
Bakgrunn: Tverrfaglig lungerehabilitering bidrar til at pasienter med kols opplever økt mestring og forbedret livskvalitet. Likevel er det begrenset forskning på hvordan og hvorfor tverrfaglig lungerehabilitering faktisk bidrar til at pasientene kan mestre sin hverdag.
Hensikt: I forskningsartikkelen var hensikten å undersøke ulike erfaringer som bidrar til økt mestring for pasienter med kols innlagt til lungerehabilitering, fra pasientens perspektiv. Hensikten med refleksjonsoppgaven var å reflektere rundt fokusgruppeintervjuer med hovedvekt på rollen som moderator, intervjuenes gruppedynamikk og gjennomføring av masterarbeidet med en medstudent.
Teoretisk forankring: Forskningsartikkelen benytter seg av teori om mestringstro. Refleksjonsoppgaven baserer seg på relevant litteratur og forskning knyttet til fokusgruppeintervju som metode.
Metode: Det empiriske arbeidet i studien benytter kvalitativ metode, med fokusgruppeintervjuer. Refleksjonsoppgaven baserer seg på relevante søk på aktuell forskning og litteratur.
Resultater: Fire hovedtemaer fremkom: tilegne seg nyttig verktøy til sin verktøykasse, møte mennesker i samme situasjon, bli sett på som et helt menneske og respektert av helsepersonell og forberede til livet etter rehabilitering. Refleksjonsnotatet viser blant annet at gruppedynamikk og moderatorrollen kan påvirke datamaterialet.
Konklusjon: Tverrfaglig lungerehabilitering øker pasientenes opplevelse av mestring ved blant annet at pasientene tilegner seg økt kunnskap, og møter mennesker i lignende situasjon. Å ha en individuell tilnærming, samt fokusere på hjemkomst viser seg å være av stor betydning. Refleksjonsnotatet har ført til økt bevissthet knyttet til gjennomføring av fokusgruppeintervjuer, samt at studentsamarbeidet kan ha hatt påvirkning på datamaterialet.
Description
Master i empowerment og helsefremmende arbeid