Etablering av ferdigheter ved bruk av nettbrett hos mennesker med autismespekterforstyrrelse
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10642/7482Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Dataassisterte intervensjoner er i flere år blitt brukt til etablering av ferdigheter hos mennesker med autismespekterforstyrrelse og/eller utviklingshemning. Men den teknologiske utviklingen har ført til at det i dag i større grad blir brukt mindre mobile enheter som nettbrett og mobiltelefoner, og det har gitt en alternativ måte å tenke opplæring på for mennesker med en autismespekterforstyrrelse.
Per i dag er det ikke se mye atferdsanalytisk forskning på intervensjoner gjort via nettbrett eller andre mobile enheter. Den forskningen som foreligger fokuserer i stor grad på om ferdigheter som skal etableres blir etablert, og få studier har sett nærmere på i hvilken grad de etablerte ferdighetene generaliseres til «det virkelige liv».
Ut fra en gjennomgang av ulike enkeltstudier som har brukt nettbrettbaserte intervensjoner, så viser flere til gode resultater. Samtidig er det i noen meta-analyser litt motstridende resultat.
Dette studiet tok utgangspunkt i fem deltagere, der fire av de hadde autismespekterforstyrrelse og/eller utviklingshemning. Den femte deltageren var et barn på fem år med normalutviklingen. Intensjonen var å etablere ulike ferdigheter ved bruk av applikasjonen Superspeak, og undersøke om ferdighetene ble generalisert til det virkelige liv. Deltagerne i dette studiet gjennomførte et spill bygget på en matching-to-sample prosedyre. Tre av de fullførte spillet og kunne vise til generalisering i etterkant av intervensjonen. De to andre ble det av ulike årsaker besluttet å avslutte intervensjonen hos. Funnene indikerer derfor at dette er et format som kan passe for noen, men ikke for alle.
Beskrivelse
Master i læring i komplekse systemer